FORVALTNINGSDATABASEN

Trondheimske bergdistrikt

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1812* Nyopprettelse

Navn: Det nordenfjelske distrikt
Kort navn: Det nordenfjelske distrikt
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Overordnet: Staten
Tilhører gruppe : Bergvesenet
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 1601 Trondheim

Bergvesenet er et av landets eldste sentrale forvaltningsorgan og ble etablert i 1540 med myndighet til bergverkslovgivningen. En egen norsk bergverksadministrasjon ble opprettet ved kgl.forordning 16.8.1654. Overbergamtet (først i Kristiania, fra 1680-årene i Kongsberg) skulle føre tilsyn med bergverksdriften og hadde jurisdiksjonell myndighet i bergsaker. Overbergamtet skulle dessuten administrere Kongsberg Sølvverk. Overbergamtet var organisert som et kollegium med overberghauptmannen som formann.

Fra 1689 var Overbergamtet overrett i alle bergsaker sønnafjells, grevskapene unntatt, mens nordafjelske bergamt hadde samme myndighet nordafjells (jurisdiksjonsgrensene ble fastsatt ved reskript 20.12.1691). Fra overbergamtsrettene kunne saker appelleres direkte til Høyesterett i København. Bergamtet (sønnafjelske bergamt) på Kongsberg skulle fungere som underinstans for bergsaker sønnafjells og som underrett for Kongsbergområdet. "Interims-Instruction" 8.6.1711 bestemte at bergamtet nordafjells i alminnelighet skulle underordnes Overbergamtet. Dokumenter vedrørende bergvesenet skulle på 1700-tallet tinglyses ved bergamtet/Overbergamtet, og bergvesenet hadde også egen skiftejurisdiksjon og eget auksjonsstell.

Bergamtene norda- og sønnafjells ble nedlagt i 1812. Administrasjonen av Kongsberg Sølvverk ble i 1816 overført til en egen direksjon for Sølvverket. Overbergamtet ble endelig nedlagt i 1830. Bergsakene skulle fra da av behandles av de ordinære domstoler.


I 1812 vart det norske bergvesenet etter kongeleg resolusjon delt inn i tre regionale embete, kor embetsmannen fekk tittelen "Bergmeister". Det vart oppretta eit embete for "Nordenfjeldske" og to for det "Søndenfjeldske", "Vestre Søndenfjeldske" og "Østre Søndenfjeldske" bergdistrikt. I tida frå 1812 til nedlegginga av dei regionale bergmeisterdistrikta vart det gjennomført mange endringar, ikkje minst på det jurisdiksjonelle planet. I 1908 endra dei to sørnorske embeta namn til "Østlandske" og "Vestlandske" bergdistrikt. I 1885 vart det "Nordenfjeldske" embete gjenstand for fragmentering og namneskifte.

Kilde: Arkivverket; «Håndbok for Riksarkivet» samt artikkelen «Gullfunn i arkivet» av Ståle Handeland

Etterhvert ble riket - utenom Svalbard - delt inn i 5 bergdistrikter: Østlandske distrikt, Vestlandske distrikt, Trondheimske distrikt, Nordland distrikt og Finnmark distrikt

01.01.1885* Består via utskilling

Utskilte enheter fra denne enheten:

Bergvesenets virksomhet i Troms og Finnmark:
- Frem til 1885 eksisterte Nordenfjeldske bergdistrikt, med sete i Trondheim, som omfattet blant annet hele Nord-Norge.
- 1885-1906 Tromsø bergdistrikt, med sete i Bodø, som dekket hele Nord-Norge.

01.01.1903* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1908* Navneendring

Navn: Trondheimske bergdistrikt
Kort navn: Trondheimske bergdistrikt

31.12.1985* Nedlagt via sammenslåing

Sammenslått inn i:

Bergvesenet ble opprettet i 1986 ved at de 5 bergdistriktene som fastlands-Norge tidligere var inndelt i ble slått sammen til en etat. Omorganiseringen ble i realiteten gjennomført trinnvis, og fra 1994 var det siste av bergdistriktene avviklet, og etaten var blitt samlet i ett kontor.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.