FORVALTNINGSDATABASEN

Bergmesteren for Svalbard

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

07.08.1925 Nyopprettelse

Navn: Bergmesteren for Svalbard
Kort navn: Bergmesteren for Svalbard
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 2111 Spitsbergen

OM BERGMESTEREN FOR SVALBARD

Bergmesteren for Svalbard administrerer Bergverksordningen for Svalbard gitt ved kgl.res. 7. august 1925 (i henhold til Svalbardtraktaten). Det er i tillegg utarbeidet utfyllende regler for petroleumsvirksomhet.

Bergmesteren har som regel kontor på Svalbard om sommeren og i Oslo resten av året. Bergmesterens distrikt omfatter Svalbard og Jan Mayen. På Jan Mayen gjelder fastlandets Berglov. Bergmesteren bistår interesserte med råd, veiledning og oversikter som angår funn og forekomster av mineraler o.l. på Svalbard.
_____________________________________________________________

Bakgrunn
Etter at Norge i 1920 fikk sin råderett over Svalbard anerkjent og deretter utferdiget lov om Svalbard 17. juli 1925, ble det opprettet en stilling som juridisk-administrativ ansvarlig (Sysselmannen på Svalbard) og en stilling som økonomisk-industriell ansvarlig (Bergmesteren på Svalbard) for området.

Sysselmannen sorterte under Justisdepartementet og Bergmesteren under det daværende Departementet for handel, sjøfart, industri og fiskeri. I 1937 ble også Sysselmannen overført dit, og fram til 1953 var begge stillingene samlet under Handels- og industridepartementet. Da ble Sysselmannen ført tilbake til Justisdepartementet, mens Svalbard-administrasjonen for øvrig ble værende under Bergverkskontoret i det som i mellomtiden (1948) var blitt til Industri-, håndverks- og skipsdepartementet.

Kilde: Ole Kolsrud: Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005, s. 81-82. Universitetsforlaget, 2008

01.01.1993* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1997* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.12.2002* Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Enheten ble innlemmet i:

Fra 2003 ble bergmesterembetet for Svalbard slått sammen med Bergvesenet. Etatens navn ble endret til Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard og virksomheten omfatter nå hele landet inklusive Svalbard.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.