FORVALTNINGSDATABASEN

The Norwegian Shipping and Trade Mission (Nortraship)

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

25.04.1940* Nyopprettelse

Navn: The Norwegian Shipping and Trade Mission (Nortraship)
Kort navn: Nortra.
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Den norske regjeringen i eksil oppretter den 25. april 1940 Norwegian Shipping and Trade Mission (Nortraship). Regjeringen rekvirerte da hele den norske handelsflåten som befant seg utenfor tyskkontrollert område. Nortraship disponerte på vegne av regjeringen en flåte bestående av om lag 1 000 skip og spilte en avgjørende rolle for de alliertes innsats under andre verdenskrig.

Etter at krigen var slutt og skipsrederne fikk tilbake sine skip, begynte Nortraship arbeidet med å nedlegge organisasjonen. Dette innebar forsikringsoppgjør for tapte skip, kompensasjon for brukte skip og så videre. Prinsippene for oppgjøret ble avgjort i en komité med representanter fra rederne og staten som la grunnlaget for en lov om oppgjøret (lov av 19. juni 1946 om Nortraship-oppgjøret).

På bakgrunn av sjøfolkenes innsats under krigen ble det i loven besluttet å avsette 186 millioner til grunnfond for en varig pensjonsordning for sjømenn.

Historikk (kilde: NOU 2014: 17 Pensjonsordning for arbeidstakere til sjøs, s. 24.

01.01.1955* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Overordnet: Handelsdepartementet

31.12.1957* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Relaterte enheter:

I 1958 ble Nortraship I Oslo avviklet. Handelsdepartementets Skipsfartsavdeling overtok de gjenstående arbeidsoppgavene.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.