FORVALTNINGSDATABASEN

Fondet for markeds- og distribusjonsforskning

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

25.06.1971 Nyopprettelse

Navn: Fondet for markeds- og distribusjonsforskning
Kort navn: Fondet for markeds- og distribusjonsforskning
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Opprettet ved kongelig resolusjon 25.6.1971. Kontorsjef: Åge Hadler.

01.01.1988* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Næringsdepartementet

Fondet for markeds- og distribusjonsforskning (FMD) var en spesiell forskningsorganisasjon ved at den formelt var et fond, men nyttet størstedelen av midlene til forskning ved egen institusjon. Da fondet ble etablert, var det forskningens innhold som stod i fokus. Varehandelens organisasjoner var de viktigste pådriverne, mens en fra forbrukerhold prøvde å stanse etableringen.
Se NIFU rapport 11/98: Terje Emblem: «Etableringen av et fond for markeds- og distribusjonsforskning i 1971. Strategier, interesser og konflikter».

I 1988/89 ble markeds- og distribusjonsforskningen reorganisert og FMD lagt ned. Årsakene til dette er ikke studert nærmere, men det er nærliggende å peke på misforholdet mellom planer og virkelighet for fondets virksomhet. På 1980-tallet hadde FMD sine viktigste støttespillere på forbrukersiden og i forskningsmiljøene, de som tidligere hadde motarbeidet etableringen av fondet. Selv om en faglig evaluering gav relativt positiv omtale av forskningen, var Handelsdepartementet og næringsorganisasjonene lite tilfredse. Departementet ønsket å trappe ned bevilgningene, og FMD ble avviklet.

Se også doktorgraden til Terje Emblem: «Kampen om FMD. En forskningspolitisk analyse av Fondet for markeds- og distribusjonsforskning 1971-1989»
Omtale av doktorgraden på denne linken: http://www.uib.no/info/dr_grad/2010/Emblem_Terje.html

31.12.1988* Nedlagt

(Rein nedleggelse.)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.