FORVALTNINGSDATABASEN

3. politiske kontor

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.09.1948* Ny via omorganisering

Navn: 3. politiske kontor
Kort navn: 3. pol. ktr.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kontor
Lokalisering: 301 Oslo
Relaterte enheter:

Da Avdeling for forhandlinger om krigsoppgjøret sammen med 1. forhandlingskontor ble lagt ned i november 1947, beholdt man likevel et forhandlingskontor, som fikk navnet «Krigsforhandlingskontoret», for å ta seg av gjenstående saker. Kontoret ble lagt direkte under utenriksråden. Da også Krigsforhandlingskontoret ble avviklet i september 1948, ble saksfeltet overført til et nytt 3. politiske kontor i Utenriksdepartementets Politiske avdeling.

Bakgrunnen for opprettelsen av et 3. politiske kontor fantes i «Reformutvalget for utenrikstjenesten», et utvalg nedsatt som et ledd i arbeidet med å rasjonalisere utenriksverket. Reformutvalget mente departementet trengte et nytt politisk kontor som kunne arbeide med mer generelle juridiske spørsmål.

Kilde: Ole Kolsrud: Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005. Riksarkivarens skriftserie 30. Universitetsforlaget 2008, s. 170-171
___________________________________________________

Saksfelt pr. 1963:
3 dje politiske kontor. Utenrikspolitiske spørsmål vedrørende for deltagelse i Atlanterhavspaktens Organisasjon (NATO). Nedrustningsspørsmålet.
Kilde: Norges statskalender, 1963

01.01.1984 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Politisk avdeling I

01.01.1990* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Politisk avdeling

01.01.1993* Nyrapportering

(Enheten rapporterer til ny enhet.)
Relasjoner:

31.12.1997* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)

Noen arbeidsoppgaver under denne enheten kan finnes igjen under den nye Seksjon for Russland og de øvrige SUS-landene og samarbeidsprogrammet SØE under den nye Avdeling for sikkerhetspolitikk og bilaterale forbindelser med SUS-landene

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.