FORVALTNINGSDATABASEN

Rettsavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

06.05.1954* Nyopprettelse

Navn: Rettsavdelingen
Kort navn: Rettsavd.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Overordnet: Utenriksdepartementet
Lokalisering: 301 Oslo

Departementet opplyste at det ønsket å rasjonalisere behandlingen av de juridiske og folkerettslige sakene. Det var særlig Atlanterhavspakten og "hele det nettverk av avtaler og vedtak som pakten er utgangspunktet for" som hadde aktualisert ønsket (jf. St.prp.nr.1 (1954). Kap. 101). I brev til den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen på nyåret 1954 erklærte Utenriksdepartementet at de trengte en avdeling som hadde totaloversikt over nasjonens folkerettslige forpliktelser og de konstitusjonelle spørsmål som hang sammen med dem, og som arbeidsmessig var "[...] i stand til å utrede disse problemene på en forsvarlig måte". Og brevet fortsatte:

Kommer vi opp i en krisesituasjon, for ikke å tale om en krigssituasjon, er det av vital betydning at Utenriksdepartementet har en avdeling som til enhver tid er fullt fortrolig med rekkevidden og begrensningen av våre internasjonale forpliktelser og med de arrangementer vi har inngått med våre allierte." (Budsjettinnstilling S.nr.10/1954)

De folkevalgte hilste den nye avdelingen velkommen som høyst påkrevd, og bevilget enstemmig de nødvendige midler til en ny ekspedisjonssjef 6. mai 1954. Ambassaderåden i Paris, Bredo Stabell, fikk stillingen. Da han senere ble ambassadør i Ottawa i 1961, overtok den senere havrettsminister Jens Evensen Rettsavdelingen.
Kilde: Ole Kolsrud: Rekontsruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005. Riksarkivarens skriftserie 30. Universitetsforlaget 2008, s. 175-176

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.