FORVALTNINGSDATABASEN

Seksjon for menneskerettigheter, demokrati og likestilling

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2000* Ny via omorganisering

Navn: Seksjon for menneskerettigheter og demokrati
Kort navn: Seksjon for menneskerettigheter og demokrati
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Seksjon
Lokalisering: 301 Oslo

01.01.2004* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Globalavdelingen

Arbeidsfelt:
Menneskerettighets- og demokratispørsmål generelt. Multilaterale menneskerettighets-spørsmål, herunder Menneskerettighetskommisjonen. FNs Høykommissær for menneskerettigheter (UNHCHR). MR-dialoger. Nasjonal koordinering av menneske-rettighetsspørsmål i Norge. Sekretariat for regjeringens menneskerettighetsutvalg. Næringslivets samfunnsansvar ’Human Security Network’. Støtte til menneskerettighetsorganisasjoner. Demokratispørsmål. Støtte til demokratibygging. NORDEM. Internasjonal IDEA.
Kilde: odin.dep.no

01.01.2007* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

Oppgaver:
Menneskerettighets- og demokratispørsmål generelt. Multilaterale menneskerettighetsspørsmål, herunder MR-rådet, FNs generalforsamling og FNs høykommissær for menneskerettigheter (UNHCHR). Forholdet til FNs-traktatorganer på MR-området. Menneskerettigheter i væpnet konflikt og fredsprosesser. MR-dialoger. Menneskehandel. Barns rettigheter. Demokratispørsmål. Internasjonal IDEA. Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Støtte til menneskerettighetsforsvarere, herunder organisasjoner som arbeider for fremme og beskyttelse av menneskerettighetene. Narkotika og organisert kriminalitet (UNODC).

Kilde: www.regjeringen.no - UD

01.01.2017* Navneendring

Navn: Seksjon for menneskerettigheter, demokrati og likestilling
Kort navn: Seksjon for menneskerettigheter, demokrati og likestilling

Seksjonen har tematisk hovedansvar for Norges innsats for å fremme menneskerettigheter og demokrati internasjonalt. Prioriterte områder er blant annet arbeidet med ytringsfrihet og støtte til MR-forkjempere. Gjennomføring av Stortingsmeldingen om menneskerettigheter i utenriks- og utviklingspolitikken (Meld St. 10 2014-15) prioriteres.
Seksjonen koordinerer Norges multilaterale rettighetsarbeid, med særlig fokus på FNs menneskerettighetsråd i Genève og generalforsamlingen i New York. I tillegg er internasjonale og regionale organisasjoner som ILO, OSSE, Europarådet, Community of Democracies, IDEA og International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) viktige arenaer.
Videre er seksjonen involvert i oppfølging av spørsmål knyttet til Norges ratifikasjoner av internasjonale menneskerettighetsavtaler og flere prosesser knyttet til oppfølging av Norges nasjonale menneskerettighetsforpliktelser.
Kilde: regjeringen.no - 2017

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.