FORVALTNINGSDATABASEN

Den norske nasjonalkommisjonen for Unesco

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1970* Nyopprettelse

Navn: Den norske nasjonalkommisjonen for Unesco
Kort navn: Unesco-kommisjonen
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 01 Alminnelig offentlig tjenesteyting
Overordnet: Utenriksdepartementet
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Historikk
Stortinget vedtok den 29. mai 1946 at Norge skulle delta i den internasjonale FN- organisasjonen for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, forkortelse UNESCO) og la dermed grunnlaget for Den norske UNESCO-kommisjonen. Den norske UNESCO- kommisjonen ble opprettet i samsvar med artikkel VII i UNESCOs konstitusjon. Kommisjonen ble ved opprettelsen i 1946 tilknyttet Utenriksdepartementet og lå under dette departementet frem til 1983, da kommisjonen ble overført til Departementet for utviklingshjelp.

UNESCO-kommisjonen blir oppnevnt av Utdannings- og forskningsdepartementet for en periode på fire år. Kommisjonen kan bestå av inntil 27 medlemmer. (I.2003 har den 23 medlemmer.) Organisasjoner og institusjoner på UNESCOs arbeidsområder har anledning til å foreslå medlemmer til kommisjonen. Kommisjonens leder utpekes av departementet, mens nestleder utpekes av kommisjonen Arbeidet i UNESCO-kommisjonen foregår i kommisjonen i plenum, styret, fagutvalgene og sekretariatet. UNESCO-kommisjonen i plenum er kommisjonens øverste ansvarlige organ. Kommisjonen nedsetter i utøvelsen av styringsfunksjonene et styre på inntil syv medlemmer som velges blant kommisjonens medlemmer. Kommisjonens leder er også styrets leder. Kommisjonen omfatter i hovedsak representanter fra norske organisasjoner og institusjoner innen UNESCOs arbeidsfelt, f.eks. fra universiteter, høyskoler, skoleverket, biblioteker, museer, kunst, medier, organisasjoner m.m.

Kilde: Arkivportalen.no

---------------------

Den norske UNESCO-kommisjonen er en statlig organisasjon som blant annet arbeider for å fremme UNESCO sin sak i Norge og gi Regjeringen råd i saker som angår UNESCO.

Internett: www.unesco.no

01.01.1984* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1986* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1990* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1991* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1995* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Overordnet: Kulturdepartementet

01.01.2002 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.12.2009* Nedlagt

(Rein nedleggelse.)

Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
DEN NORSKE UNESCO-KOMMISJONEN med organisasjonsnummer 971 519 630 ble slettet 19.01.2010