FORVALTNINGSDATABASEN

AS Finnmark og Nord-Torms fiskeindustri (Finotro)

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

31.05.1951 Nyopprettelse

Navn: AS Finnmark og Nord-Torms fiskeindustri (Finotro)
Kort navn: Finotro
Tilknytningsform: Statsaksjeselskap (deleigd; majoritet)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Overordnet: Fiskeridepartementet
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 2019 Nordkapp

Finotro a.s.,Finnmark og Nord-Troms Fiskeindustri, ble konstituert i mai 1951 som en statseid fiskebedrift med hovedkontor i Honningsvåg. Staten gikk tungt inn på eiersiden med 98% av aksjekapitalen, mens resten var delt mellom Norges Råfisklag, Norges Fiskarlag og LO.

De syv første Finotro anleggene ble etablert i Honningsvåg, Båtsfjord, Vardø, Kjøllefjord, Mehamn, Berlevåg og Skjervøy. Dette tallet var ikke stabilt i selskapets levetid. Enkelte anlegg ble etter hvert skilt ut og kjøpt av andre bedrifter. Enkelte anlegg ble etter hvert skilt ut og kjøpt av andre bedrifter. Kjøllefjordbruket ble avhendet til Brødr. Aarsæther A/S og Berlevåganlegget ble en del av Berlevåg Fiskersamvirkelag hvor Finotro fortsatte sitt engasjement som aksjonær. Finotro knyttet også til seg anlegg som ikke hadde vært med fra starten. Finotro fikk driftsansvar for et fiskemottak i Øksfjord fra 1979, for Honningsvågbruket fra 1981, for tidligere Syltefjord Fiskarsamvirke fra 1981 og for tidligere Kamøyvær Fiskarsamvirkelag i 1982.
- Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1981 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Frem til 1980 var staten, ved Fiskeridepartementet, hovedeier i selskapet med ca. 90 % av aksjene. I samme periode hadde Norges Råfisklag, Norges Fiskarlag og LO mindre eierandeler. Fra 1981 blir selskapet omorganisert til heleid statsaksjeselskap (st.prp.nr 56 1980-81).

01.12.1986* Nedlagt med utskriving

(Enheten ble utskrevet (fra databasen). Enheten eksisterer etter dette tidspunktet, men endring i tilknytingsform er utenfor de tilknytingsformer kartleggingen (databasen) omfattar.)

01.12.1986* Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Privat sektor (marked)
Administrativt nivå: Høyeste nivå

I desember 1986 vedtok Stortinget at konsernet skulle selges til FRIONOR Norsk Frossenfisk A/L. Deretter fortsatte virksomheten i regi av et nytt privatkonsern med et holdingsselskap, kalt FRIONOR Polar Group A/S den 1. januar 1987. Hovedkontoret til moderselskapet ble lagt til Honningsvåg. I 1990 gikk selskapet med sine datterselskaper i konkurs.
Selskapet hadde eierinteresser i fire rederier: Skjervøy Havfiskeselskap. Nordkapp Havfiskeselskap og Båtsfjord Industrifiske. Disse disponerte til sammen åtte fisktrålere som fiske og leverte til Finotros anlegg.

Se for øvrig et doktorgradsarbeid om Finotro av Bjørn-Petter Finstad, Universitetet i Tromsø

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.