FORVALTNINGSDATABASEN

Bjørnøen A/S

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1919 Nyopprettelse

Navn: Bjørnøen A/S
Kort navn: Bjørnøen
Tilknytningsform: Privat sektor (marked)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Kristiania

Bjørnøen A/S ble stiftet i 1918 som en fortsettelse av I/S Bjørnøen som ble stiftet i 1915. Selskapet var privat eid frem til 1932, da staten overtok alle aksjene. Bjørnøya A/S eier Bjørnøya og har inntekter fra løpende festekontrakter. Bruk av Bjørnøya vil kunne bli aktuell ved for eksempel en oppstart av oljeutvinning i området. Øya er også interessant av forsvarsmessige hensyn. Bjørnøya blir også brukt til geologiske ekspedisjoner.

---------------------------------------------------------------

Mer detaljert omtale av selskapets historie.
Kilde: Hanoa, Rolf: Kings Bay Kull Comp. A/S 1917-1992. Fra gruvedrift til forskningsservice på Svalbard, Oslo 1993. Om Bjørnøen A/S
Høsten 1915 ble I/S Bjørnøen Kulkompani dannet i Stavanger etter forutgående okkupasjon av Bjørnøya. Selskapet betalte kvalfangeren Morten A. Ingebrigtsen 10 000 kroner for kvalstasjon og alle rettigheter han hadde på Bjørnøya. Sommeren 1916 ble byggingen av gruvebyen Tunheim påbegynt og kulldrift igangsatt.

Som en fortsettelse av I/S Bjørnøen ble Bjørnøen A/S dannet i Stavanger den 3. juni 1918. Selskapet skulle ha forretningskontor i Stavanger og dessuten et fast kontor i Tromsø. I 1918-19 overvintret 87 mann på Bjørnøya og 9125 tonn kull ble produsert. I 1919 fikk selskapet økonomiske vansker. Løsningen ble en kontrakt med staten om forskuddsbetaling for levering av 15 000 tonn kull. Samme år fortsatte utbyggingen av anlegget med jernbane til skipningsstedet i Austervåg, ny kraftstasjon, flere hus, oppfaring av ny gruve (A-gruva) og trådløs telegrafstasjon. Om høsten meldte nye finansielle vanskeligheter seg. En ny forskuddskontrakt ble ordnet, der staten fikk pant i eiendommen og anlegget.

I 1920 skipet selskapet vel 20 000 tonn kull; arbeidsstyrken om sommeren talte 200 mann. Gruvebyen ble utbygd videre med bl.a. butikk, lager, spisesal for arbeiderne, bakeri, svinestall, hestestall, lokomotivstall, kontorbygning og skeideverk ved gruve A og gruve C. I årene som fulgte var kullgruvedriften hemmet av brann, streiker, gjenising av A-gruva og nye øknomiske problemer, og høsten 1925 ble den nedlagt på grunn av ulønnsomhet. Bare vakt- og vedlikeholdsmannskaper overvintret på anlegget i 1925-26. Etter at både tyske og sovjetiske okkupasjonskrav på Bjørnøya var løst ut, utstedte Handelsdepartementet høsten 1927 hjemmelsdokument til Bjørnøen A/S på eiendommen matr. nr. 2, løpenr. 1 - Bjørnøya, omfattende hele øya og alle omkringliggende øyer, holmer og skjær. Selskapet var året før kommet i gang med uttak av blyglansmalm, og dette ble det nå arbeidet videre med hver sommer i noen år. Men i 1930 var det slutt også med blyglansdriften. Fra da av var Bjørnøen A/S finansielt ikke i stand til å drive videre. Løsningen ble en frivillig overdragelse av de private eiernes aksjer til staten til en beskjeden pris. Dette skjedde i 1932.

Selskapets sete ble flyttet til Oslo, og det var fra nå av slik at embetsmenn fra Handelsdepartementet skulle inneha styrevervene. Det var liten aktivitet i Bjørnøen A/S etter statens overtakelse i 1932. Aktiviteten på Bjørnøya var det først og fremst Vervarslinga for Nord-Norge som sto for - med drift av radio- og værvarslingsstasjon på Tunheim. Også i mange år etter krigen var det stille rundt selskapet. Det var ikke aktuelt å gjenoppta kulldriften. Og Vervarslinga for Nord-Norge hadde flyttet sin stasjon fra Tunheim, som mistet sin bruksverdi på grunn av manglende vedlikehold.

I 1965 ble lagdommer Finn Backer Midbøe ny styreformann i Bjørnøen A/S, og styrets arbeid kom inn i fastere former. Backer Midbøe, som hadde vært sysselmann på Svalbard i 1960-63, overtok samtidig som styreformann også i Kings Bay Kull Comp. A/S og i A/S Adventdalens Kullfelt. Sistnevnte selskap - også det et rent statsselskap - fikk i 1968 vederlagsfritt overdratt 12 utmål som Bjørnøen A/S rådde over på Bjørnøya. Selskapet hadde dermed ikke lenger noen bergverksrettigheter, men eide fortsatt Bjørnøya som privatrettslig eiendom.

I 1972 opprettet Bjørnøen A/S festekontrakt med Vervarslinga for Nord-Norge for stasjonsområdet. Samme år ble det inngått festekontrakt med Fiskeridepartementet for område disponert til ny konsollstasjon som ledd i et bedre navigasjonssystem i Ishavet. Forsvarets Fellessamband hadde den tekniske ledelsen. Fra 1975 fikk de tre statsselskapene Bjørnøen A/S, A/S Adventdalens Kullfelt (oppløst i 1977) og Kings Bay Kull Comp. A/S identiske styrer og ble administrert fra Kings Bays hovedkontor i Oslo (lagt til Ny-Ålesund i 1991).

Aksjekapitalen i Bjørnøen A/S er på 4 mill. kroner. Selskapet har inntekter fra løpende festekontrakter. Foreliggende planer for vern av Bjørnøya, antas ikke å ha økonomiske konsekvenser for Bjørnøen A/S.
Kilde: Hanoa, Rolf: Kings Bay Kull Comp. A/S 1917-1992. Fra gruvedrift til forskningsservice på Svalbard, Oslo 1993.

Se også: Privatarkiv nr. 422, BJØRNØEN A/S - ARKIVKATALOG 1918-1987, Statsarkivet i Tromsø 2001 (pdf)
(http://www.riksarkivet.no/webfelles/sato/arkivkataloger/Privatarkiv_422_Bjornoen_AS.pdf)

01.01.1933 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Staten overtar samtlige aksjer fra private investorer.

01.01.1967* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Bjrønøen AS ble i 1967 administrativt underlagt Kings Bay AS, som også leverer forvaltningstjenester til selskapet. Deler av statstilskuddet til Kings Bay overføres til drift og nødvendige utgifter til administrasjon av Bjørnøen AS. Selskapet har samme styre og administrerende direktør som Kings Bay og har ingen ansatte.
Kilde: wikipedia - https://no.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rn%C3%B8en

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.