FORVALTNINGSDATABASEN

Norsk Designråd

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1963 Nyopprettelse

Navn: Norsk Designråd
Kort navn: Norsk Designråd
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (randsonestiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Opprettet av NHO og Norges Eksportfinans i hht. Lov av 23.08.1980 om stiftelser m.m. Norsk Designråd (tidligere Norsk Designcentrum og Rådet for industridesign) ble etablert i 1963 som en stiftelse med et eget styre. Stifterne var Industriforbundet (nå NHO) og Norges Eksportråd. I dag er Norsk Designråd hovedsakelig finansiert over NHDs budsjett
_________________________________________________________________________________________________

Om virksomheten (kilde: Arkivportalen.no):
Norsk Designråd forvalter den nyere tids designhistorie i Norge og har siden 1960-tallet fremmet norsk industri- og næringsutvikling. Første skritt mot opprettelsen ble tatt da Norges Eksportråd (i dag Innovasjon Norge), Norges Industriforbund (i dag NHO) i samarbeid med ID Norsk Gruppe for Industriell Formgivning, gikk sammen om å danne en norsk pris for å fremme industriell design. Etter at den såkalte ID- prisen ble innstiftet i 1961 arrangerte initiativtakerne sammen med Landsforbundet Norsk Brukskunst den til da største utstilling av design noensinne i Kunstindustrimuseet i Oslo høsten 1963. Samme høst, etter oppfordring av Norges Eksportråd og Norges Industriforbund, så Industridepartementets Omstillingsfond behovet for å opprette et eget senter for industri og eksport. Dette resulterte i stiftelsen av Norsk Designcentrum (NDC) 29. november 1963 som fikk tilholdssted i nye lokaler i Drammensveien. I januar 1965 åpnet Norsk Designcentrum sine lokaler i det som ble kjent som Indekshuset, på hele 2250 kvm for publikum. Samme år ble ID-prisen lagt under NDCs administrasjon, og det ble også fremmet et forslag om å opprette en utmerkelse som skulle fungere som et kvalitetsstempel for norske produkter som hedret produsenten og veiledet kunder. I 1966 ble Merket for God Design utdelt for første gang for produkter fra 1965, og ble delt ut hvert år frem til 1973 samtidig med ID-prisen (også kalt Designprisen og Den Norske Designpris) Etter over 10 års drift drev økonomiske problemer rådet i konflikt med den sittende jury angående hvorvidt økonomisk egeninntjening falt sammen med senterets utstillingsviksomhet. Omstillingsfondet stilte spørsmål til Norsk Designcentrums drift og søknader om bevilgning ble avslått og den 1.7.1974 ble NDCs virksomhet avviklet. Som erstatter og viderefører av Norsk Designcentrums virksomhet ble Rådet for Industridesign (RID) stiftet 12. august 1974. I en prøveperiode på 2-3 år arbeidet RID med designfremmende tiltak etter retningslinjer fra Omstillingsfondet. I 1984 gjeninnførte Rådet for Industridesign Merket for God Design som en av flere utmerkelser som ble delt ut på årlige arrangementer. Rådet for Industridesign endret navn til Norsk Designråd i 1985 på grunn av begrensninger i begrepet industridesign, men dette medførte ingen endringer av rådets virksomhet.

01.01.1993* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1997* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2014 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

30.04.2014* Nedlagt via sammenslåing

Sammenslått inn i:

Norsk Form og Norsk Designråd fusjoneres fra 1. mai 2014 til Stiftelsen Norsk design- og arkitektursenter.