FORVALTNINGSDATABASEN

Universitetssenteret på Svalbard AS

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

18.01.1994 Nyopprettelse

Navn: Universitetsstudiene på Svalbard
Kort navn: UNIS
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (randsonestiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 2111 Spitsbergen

Stiftelsesmøte ble holdt 18. Januar 1994. UNIS er etablert som en privat stiftelse med de fire Universitetene som stiftere. Styringsorganer, organisasjonsform og finansiering fremgår av stiftelsens vedtekter. Stiftelsens virksomhet finansieres ved en årlig statsbevilgning stilt til rådighet av KUF, samt eventuelle ytelser fra andre institusjoner. Stiftelsen ledes av et styre og en direktør. UNIS skal gi studietilbud på universitetsnivå og drive forskning med utgangspunkt i Svalbards geografiske plassering i et høyarktisk område, og de spesielle fortrinn dette gir gjennom bruk av naturen som laboratorium og arena for observasjoner og innsamling og analyse av data. Studiene skal være et supplement til den undervisningen som gis ved Universitetene, og inngå i et ordinært studieløp som fører frem til eksamener og grader på cand.mag, siv.ing, hoved-og dr.gradsnivå. Studietilbudet skal etter hvert gis en internasjonal profil, og undervisningen, eller deler av denne, vil foregå på engelsk.

Hjemmeside: www.unis.no

-------------------------------------------------------------------

Initiativet for opprettelsen kommer fram i St.meld.nr. 42 (1992.-93) Norsk polarforskning hvor det tas sikte på å opprette en stiftelse for universitetsstudier på Svalbard, Jf. St.prp.nr.1 (1993.903) for Kirke- og forskningsdepartementet. Forslaget ble opprinnelig fremmet av Nasjonalt utvalg for arktisk forskning og undervisning som i 1991 la fram innstillingen "Om etablering av et arktisk institutt på Svalbard" som fikk bred støtte hos Universitetsrådets medlemmer. I korte trekk anbefaler rapporten at de fire universitetene står samlet bak et Arktisk Institutt, og at institusjonen organiseres som en stiftelse med et råd bestående av fremtredende norske og utenlandske forskere.Det anbefales at det bør satses nasjonalt og internasjonalt mot viderekomne hovedfagsstudenter og doktorgradsstudenter med fagområder rettet mot arktiske problemstillinger. Videre blir det uttalt at instituttet bør ha et omfang på 30-40 studenter og lærere på helårsbasis.
Kilde: St.meld.nr. 42 (1992.-93) Norsk polarforskning

29.11.2002 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Utdannings- og forskningsdepartementet godkjente i 1996 at virksomheten ved UNIS ble organisert som en stiftelse. Som følge av at Riksrevisjonen i sin rapport «Bruk av stiftelser i statlig forvaltning» reiste tvil om UNIS tilfredsstiller stiftelseslovens krav til selvstendighet, tok departementet initiativ til en vurdering av om virksomheten ved UNIS burde organiseres på annen måte. Styret for UNIS vurderte alternative former for organisering av virksomheten og gjorde vedtak om å gå inn for at UNIS skulle bli organisert som aksjeselskap. Utdannings- og forskningsdepartementet vurderte organisasjonsformen til UNIS og med virkning fra 29.11. 2002 ble UNIS omorganisert til et aksjeselskap, med en aksjekapital på 100 000 kroner og departementet som stifter. Stiftelsen UNIS ble omdannet, og aktiviteter, aktiva, avtaler og forpliktelser overført til den nye organisasjonen; Universitetssenteret på Svalbard AS.

29.11.2002 Navneendring

Navn: Universitetssenteret på Svalbard AS
Kort navn: UNIS AS

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.