FORVALTNINGSDATABASEN

Stiftelsen Svalbardposten

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

08.12.1992 Nyopprettelse

Navn: Stiftelsen Svalbardposten
Kort navn: Stiftelsen Svalbardposten
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (sentralstiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 08 Fritid, kultur og religion
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 2111 Spitsbergen

Opprettet ved Justisdepartementets erklæring 08.12.92. Det ble skutt inn en grunnkapital på 200.000 og stiftelsen overtok dessuten avisens eiendeler, produksjonsmidler og bankinnskudd vederlagsfritt. Stiftelsens vedtekter er utarbeidet av departementet, som i henhold til disse også utnevner ett av fem styremedlemmer. Avisens første nummer kom for øvrig ut allerede i november 1948.

Fra Wikipedia: (https://no.wikipedia.org/wiki/Svalbardposten)
Svalbardposten er en ukeavis og ble etablert i november 1948. Avisa utgis i Longyearbyen på Svalbard, og kommer ut hver fredag. Svalbardposten er verdens nordligste avis og har et opplag som er høyere enn antall husstander på Svalbard.

Avisformatet er A4, som har sitt utspring fra da avisa ble trykket på Svalbard i egen presse. Siden 1996 er avisa trykket på fastlandet, men i samme format som tidligere.

Svalbardposten oppstod som en veggavis, med normalt fire sider som ble slått opp på brakkene med Velferdsrådet på Svalbard som utgiver. Den beskrives som «til tider artig», men med «ganske lite informasjon og seriøsitet» og svært lite lokalstoff. Avisa kom ut en gang hver uke mellom september og mai. Svalbardrådet ble etablert i 1971 og overtok som utgiver av avisa, noe som også bidro til profesjonalisering av driften med mer og tyngre journalistisk stoff, bilder og annonser. Utgivelsesdagen var annenhver lørdag. Redaktørstillingen og de øvrige redaksjonelle stillingene tilsettes på åremål, med maksimalt fire års tjenestetid.

Siden 1986 har Svalbardposten kommet ut hver fredag hele året. Etter økonomiske vansker mot slutten av 1980-tallet ble det foretatt flere omorganiseringer for å berge driften. Justisdepartementet ble i realiteten ansvarlig utgiver, en rolle som ble endret i 1992 da Stiftelsen Svalbardposten ble etablert for å ha rollen som utgiver. Justisdepartementet skjøt imidlertid inn grunnkapitalen til stiftelsen. Fra 1996 ble driften omorganisert igjen, denne gangen til aksjeselskap ved opprettelsen av Svalbardposten AS, for å gjøre det mulig for avisa å motta pressestøtte. Svalbardposten AS har utstedt en aksje pålydende 500 000 kroner, som eies av Stiftelsen Svalbardposten.

Hjemmeside: www.svalbardposten.no
____________________________________________________________________________

I vedtektene for Stiftelsen Svalbardposten kommer det bl.a. fram at kopi av årsmelding og årsregnskap skal sendes Justisdepartementet. Departementet oppnevner også ett medlem og varamedlem til styret; Svalbardrådet oppnevner tre medlemmer og varamedlemmer mens ett medlem og varamedlem oppnevnes av de ansatte.

Vedtak om eventuelt opphør av stiftelsen må stadfestes av Justisdepartementet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.