FORVALTNINGSDATABASEN

Trasoppklinikken

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1957* Nyopprettelse

Navn: Trasoppklinikken
Kort navn: Trasoppklinikken
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (sentralstiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 07 Helse
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

En del tørrlagte alkoholikere tok i slutten av 1940-årene initiativet til å starte Trasoppklinikken. De hadde selv fått hjelp med alkoholproblemer gjennom fellesskapet Anonyme Alkoholikere (AA) og ville at andre skulle få samme mulighet. Da klinikken ble åpnet 10. september 1951 representerte den en nyskapning innen alkoholistomsorgen i Norge. Dette var en erkjennelse av at alkoholisme kunne ramme alle i samfunnet, uansett rang, og at de som ble rammet hadde et helseproblem og trengte behandling. Klinikken ble gjort om til en offentlig stiftelse i 1957, da AA verken kan eie eller drive institusjoner. Klinikkens behandlingsprofil har alltid basert seg på nyere psykologisk/medisinsk kunnskap. AA-bevegelsens prinsipper om individets ansvar og muligheter for å treffe egne valg i livet er en viktig del av behandlingen, og uttrykker respekt og likeverd overfor klienter. Klinikken har alltid vært en del av det offentlige behandlingstilbudet for alkoholikere. I midten på 1980-tallet fikk fylkeskommunene ansvar for alkoholistomsorgen, og Oslo ble samtidig sektorisert. Det medførte at klinikken fikk behandlingsansvar for de østre bydeler. Klinikken tar også imot klienter fra Akershus og andre nærliggende fylker. Navnet har endret seg fra A-klinikken (Alkohol-klinikken) til Trasoppklinikken i dag.

Internett: www.trasoppklinikken.no

Oppført som statlig organisert stiftelse i NOU 1992:11 "Arbeidsgiversammenslutning for frittstående statlige virksomheter"

01.01.2002* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Sosialdepartementet

01.10.2004 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2010* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Arbeidsdepartementet

Jf. opprettelsen av det nye Arbeidsdepartementet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.