FORVALTNINGSDATABASEN

LOS-programmet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1996* Ny via omorganisering

Navn: LOS-programmet
Kort navn: LOS-programmet
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
COFOG: 02 Forsvar
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Om LOS-programmet (kilde: forsvaret.no):
LOS-programmet utvikler og innfører Forsvarets felles løsning for virksomhetsstyring, kalt Felles integrert forvaltningssystem (FIF).

Base: LOS-programmet i Forsvaret holder til på Havnelageret ved Bjørvika i Oslo.

Oppgaver: LOS-programmet utvikler og innfører Forsvarets felles løsning for virksomhetsstyring, kalt Felles integrert forvaltningssystem (FIF).
Forsvarssjefen har etablert følgende overordnede målsetting for FIF:

"Forsvaret skal innføre et felles system for styring og kontroll av personell-, materiell-, og økonomifunksjoner. Forsvarets organisasjon og prosesser innen disse områdene skal tilpasses, slik at det oppnås betydelige innsparinger og effektiviseringer som resultat av investeringene. Innføring av ny informasjonsteknologi skal tilpasses eksisterende systemer og kompetanse der dette er regningssvarende, og ut fra forutsetningen om at det skal konvergeres mot et felles styringssystem for Forsvaret."

FIF skal i fremtiden støtte Forsvarets styrkeproduksjon, logistikktjenester og operative evne, og gi informasjon som sikrer ledelse og styring i Forsvaret.

Logistikk og HRM
FIF innføres trinnvis i Forsvaret. Dagens FIF-løsning støtter Forsvarets økonomi-, lønns-, forsynings- og styringsprosesser, og benyttes av alle Forsvarets medarbeidere. Det jobbes for tiden med utvikling av den felles løsningen for investeringsstyring, materiellstyring, forsyning og vedlikehold (Logistikkprosjektet) i FIF og en felles løsning for den totale personellforvaltningen i Forsvaret (Prosjekt HRM i FIF).

LOS er et akronym for logistikksystem, men det kan også gjenspeile en egenskap ved programmet: en los er en fagperson som leder et fartøy gjennom vanskelig farvann, for så å hoppe av når det er trygt i havn. På en liknende måte skal LOS-programmet lede Forsvaret gjennom innføringen av FIF.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bakgrunn for programmet (kilde: Wikipedia)

Los-programmet er i realiteten forlengelsen av et prosjekt som startet med en bemanning på 3 personer i 1996. Opprinnelig het prosjektet Økonomiprosjektet, og hadde som formål at Forsvarets skulle tilfredsstille Statens økonomiregelverk gjennom å anskaffe og innføre et felles anskaffelses- og regnskapssystem. Senere ble prosjektet slått sammen med Lønnsprosjektet, før dette ble erstattet med program Golf, som byttet navn til Los-programmet i 2006. Innføringen av et felles forvaltningssystem i Forsvaret har vært nevnt i flere av Stortingets langtidsplaner for Forsvaret. Allerede i Stortingsmelding 22 (1997–1998) sto det at Forsvaret IT-systemer ikke hadde bidratt nok til å øke effektiviteten i virksomheten, og at mål, organisasjon, kompetanse og teknologi måtte ses mer i sammenheng. I 1997 utvekslet derfor Økonomiprosjektet erfaringer med Statoil, som allerede hadde etablert et tilsvarende prosjekt for felles dataverktøy og bedre og raskere administrasjon.

Siden 1997 har prosjektet hatt tilhold på Havnelageret ved siden av Operaen i Oslo sentrum. Allerede i årsrapporten for 1997 skrev nåværende programleder Jan Christian Ødegaard at "Vi har slåss mot mange av systemets rutiner og prosedyrer og smertelig fått erfare at TING ikke bare TAR TID men de tar LANG tid, selv for et prosjekt med høy prioritet." Tanken bak fellesløsninger for hele Forsvaret er at man skal få bedre totaloversikt og bruke mest mulig standard programvare. Derfor har prosjektet møtt mye motstand fra brukere av lokale og mer tilpassede løsninger som isolert sett fungerer bra for enkeltavdelinger i Forsvaret. Bemanningen i prosjektet har siden 1997 variert fra rundt 50 til flere hundre i intensive faser. Særlig høy var bemanningen i de seks årene hvor prosjektet også styrte drift og videreutvikling av Forsvarets mer enn 100 gamle forvaltningssystemer.

01.08.2003* Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Overordnet: Forsvarsstaben
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.