FORVALTNINGSDATABASEN

Hærens overkommando

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

19.06.1940 Nyopprettelse

Navn: Hærens overkommando
Kort navn: Hærens overkommando
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 02 Forsvar
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Type enhet: Hovedkontor
Lokalisering: 301 Oslo

Hærens Overkommando trådte i funksjon 19.6.1940. Overkommandoen skulle ta seg av opplæring, organisering og oppbygging av de norske landstridskrefter i Storbritannia. Organisasjonsmessig var Hærens Overkommando underordnet den allierte Overkommandoen. Fra 2.1.1943 hadde Hærens Overkommando følgende organisasjon: Sjef med stabsjef, Adjutantur med bl.a. Rulleførerkontoret, Kassekontoret, Mobiliseringskontoret, Ingeniørkontoret, Transportkontoret, Liaisontjenesten, Kvarterkommandanten med Vaktavdelingen i London, Reisekontoret. Dessuten var Infanteriinspektøren fra 1.9.1942 direkte underlagt Sjefen for Hærens Overkommando. Da Generalkvartermesterstillingen ble opprettet i januar 1943, ble også den underlagt Hærens Overkommando.
Kilde: Arkivportalen.no


Fra andre verdenskrig og fram til 1970 var Forsvarets militære ledelse organisert i fem fagmilitære sentralstaber:
- Forsvarsstaben
- Hærens overkommando
- Sjøforsvarets overkommando
- Luftforsvarets overkommando
- Generalinspektøren for Heimevernets stab
_________________________________________________________________________________________________

Om Sjøforsvarets Overkommando (kilde: Arkivportalen.no):
Sjøforsvarets Overkommando var inntil 1968 betegnelsen for Sjefen for Sjøforsvaret og Sjøforsvarets stab. Mens kystartilleriet sto under Hærens Overkommando 1953-1960, het forsvarsgrenens - marinens - ledelse Marinens Overkommando. Det er imidlertid arkivmessig kontinuitet mellom Sjøforsvarets-, Marinens- og Sjøforsvarets Overkommando, slik at disse her kan behandles under ett. Myndighetsområdet for Sjefen for Sjøforsvaret/Marinen har i perioden 1945-1970 vært fastsatt ved kgl.res. 20.11.1930: Instruks for Kommanderende admiral og Sjefen for Admiralstaben, avløst av kgl.res. 5.12.1947: Instruks for Sjefen for Sjøforsvaret, igjen avløst av kgl.res. 18.8.1961: Midlertidig instruks for Sjefen for Sjøforsvaret, som var gjeldende da Sjøforsvarets Overkommando ble nedlagt og Sjøforsvarets øverste ledelse ble integrert i Forsvarets Overkommando 1968-1970. Med virkning fra 1.1.1968 ble betegnelsen Sjøforsvarets Overkommando endret til Sjøforsvarets stab, som et ledd i forberedelsene til integreringen.
_________________________________________________________________________________________________

Om Luftforsvarets Overkommando (kilde: Arkivportalen.no):
Luftforsvarets Overkommando var 1945-1953 og 1958-1968 betegnelsen på Sjefen for Luftforsvaret og hans stab. I perioden 1953-1958 ble Flyvåpenets øverste ledelse benevnt Flyvåpenets Overkommando. Det er arkivmessig kontinuitet i Luftforsvarets-/Flyvåpenets Overkommandos arkiv, slik at disse behandles under ett her.

Myndighetsområdet for Sjefen for Luftforsvaret har vært fastsatt ved kgl.res. 5.12.1947, Instruks for Sjefen for Luftforsvaret, avløst av kgl.res. 18.8.1961, Midlertidig instruks for Sjefen for Luftforsvaret, som var gjeldende da Luftforsvarets Overkommando ble nedlagt og Luftforsvarets øverste ledelse ble integrert i Forsvarets Overkommando 1968-1970.

31.10.1970* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Relaterte enheter:

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.