FORVALTNINGSDATABASEN

Adventdalens Kullfelt A/S

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1927* Nyopprettelse

Navn: Adventdalens Kullfelt A/S
Kort navn: Adventdalens Kullfelt A/S
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 2111 Spitsbergen

Historikk

A/S Adventdalens Kullfelt ble stiftet i 1927 av den norske stat for å ivareta norske interesser på Svalbard. Den 14.8.1925 hadde Norge fått suvereniteten over Svalbard. Selskapet hadde gjennom årene liten aktivitet. A/S Adventdalens Kullfelt fikk i 1965 lagdommer Finn Backer Midbøe, som hadde vært sysselmann på Svalbard i 1960-63, som styreformann. Backer Midbøe overtok samtidig som styreformann også i Bjørnøen A/S og i Kings Bay Kull Comp. A/S. I 1970 gjorde for øvrig Industridepartementet en henvendelse til Kings Bay Kull Comp. A/S med spørsmål om inkorporering av selskapet i A/S Adventdalens Kullfelt. Kings Bays styre gikk i 1971 ikke inn for inkorporering, men ønsket å støtte undersøkelsesdrift som A/S Adventdalen Kullfelt drev i gruve 7 (se nedenfor) og bidro med 3 mill. kroner til dette. Interessen for Svalbards mineraler og mulige oljeforekomster økte i 1960- og 1970-årene. De utmål som ble gitt på grunnlag av Norsk Polarinstitutts funn, ble lagt til A/S Adventdalens Kullfelt. Etter hvert ble det samlet et stort antall utmål på selskapets hender. I 1968 ble 12 utmål som Bjørnøen A/S hadde på Bjørnøya, vederlagsfritt overdratt til A/S Adventdalens Kullfelt. I midten av 1960-årene begynte kullgruvedriften til Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S å nærme seg området til A/S Adventdalens Kullfelt. Gruve 5 og gruve 6 lå på Store Norskes område, mens gruve 7 kom til å ligge hos A/S Adventdalens Kullfelt. Det ble opprettet avtaler for å ordne dette midlertidig, avløst av en bergverksleieavtale i 1973. Fra 1975 fikk de tre statsselskapene A/S Adventdalens Kullfelt, Bjørnøen A/S og Kings Bay Kull Comp. A/S identiske styrer og ble administrert fra Kings Bays hovedkontor i Oslo.

Kilde: Arkivportalen

31.12.1976* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)

Fra 1975 fikk de tre statsselskapene A/S Adventdalens Kullfelt, Bjørnøen A/S og Kings Bay Kull Comp. A/S identiske styrer og ble administrert fra Kings Bays hovedkontor i Oslo. I 1976 overtok staten praktisk talt alle aksjene (99,9%) i Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S. A/S Adventdalens Kullfelt ble da overflødig, og i 1977 ble selskapets eiendommer og utmål overdratt til Store Norske og selskapet oppløst.

Kilde: Arkivportalen

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.