FORVALTNINGSDATABASEN

Kystvakten

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1977* Ny via omorganisering

Navn: Kystvakten
Kort navn: Kystvakten
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
COFOG: 02 Forsvar
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Tilhører gruppe : Sjøforsvaret
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: -1

Kystvakten er én av tre hovedavdelinger i det norske Sjøforsvaret. Den ble opprettet i 1977 i forbindelse med at Norge etablerte 200 nautiske mils økonomisk sone. Det tidligere fiskerioppsynet ble nedlagt. Kystvaktens oppgaver er suverenitetshevdelse i norske farvann, fiskeri-, toll- og miljøoppsyn, anløpskontroll, redningstjeneste og bistand til havs.

Kystvakten ble organisert som et kystvaktinspektorat i Sjøforsvaret, med en kystvaktinspektør som sjef. Tjenesten ble delt i to regionale avdelinger. Kystvakteskadron Sør og -Nord, med et skille ved 65 grader nord. KV Sør ble lokalisert ved Haakonsvern, mens KV Nord etter en politisk strid ble lagt til Sortland.

Kystvakten er organisert i to divisjoner: Kystvaktskvadron Nord, med hovedkvarter i Sortland, og Kystvaktskvadron Sør, med hovedkvarter i Bergen. Kystvaktskvadron Sør ble nedlagt 01.01.2012 og de to skvadronene ble slått sammen under navnet Sjøforsvarets Kystvaktskvadron. Fartøyene i KV Sør har fortsatt base på Haakonsvern Orlogsstasjon.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Historie
Fiskerioppsynstjenesten som ble etablert i 1907 hadde tre hovedoppgaver: Grenseoppsyn – kontroll med at utenlandske fartøy respekterte nasjonale grenser og regler. Hjelpetjeneste – assistere fartøy som var i nød eller trengte annen hjelp, og bruksvakthold – vakthold over utestående fiskebruk.

Etter andre verdenskrig ble fiskerioppsynstjenesten lagt til Sjøforsvaret og frem til 1961 ble mye av oppsynet utført av ordinære marinefartøy og innleide fiskebåter. Fra denne tiden stammer praksisen med å leie inn private kystvaktfartøyer til statlige oppgaver – en ordning som nå kritiseres fra flere hold og Forsvaret ønsker å reversere.

I 1961 utvidet Norge fiskerisonen til 12 nautiske mil og fiskerioppsynstjenesten ble omorganisert og utskilt med egen sjef, personell og fartøyer under navnet “Det sjømilitære fiskerioppsyn”. Da avtalen om regulering av fisket i det nordøstlige Atlanterhavet (NEAFC) trådte i kraft i 1970 ble seks norske fartøy påmeldt som inspeksjonsfartøy. På denne tiden disponerte fiskerioppsynet seks egne fartøy i kontinuerlig drift, tre som var i drift i kortere perioder og diverse fiskebåter som var innleid til bruksvakthold.

På 1970-tallet ble det klart at olje- og gassvirksomhet og økt internsjonal oppmerksomhet mot fiskeriressursene økte kravene til fiskerioppsynet, og i 1974 ble det såkalte Stoltenberg-utvalget nedsatt. Utvalgets innstilling ga støtet til opprettelsen av Kystvakten i 1977, samtidig som Norges økonomiske sone på 200 nautiske mil ble etablert.

Kystvakten ble organisert som et kystvaktinspektorat i Sjøforsvaret, med en kystvaktinspektør som sjef. Tjenesten ble delt i to regionale avdelinger. Kystvakteskadron Sør og -Nord, med et skille ved 65 grader nord. KV Sør ble lokalisert ved Haakonsvern, mens KV Nord ble lagt til Sortland.

Kilde: Wikipedia

01.01.2012* Består via omorganisering

Kystvaktskvadron Sør ble nedlagt 01.01.2012 og de to skvadronene ble slått sammen under navnet Sjøforsvarets Kystvaktskvadron. Fartøyene i KV Sør har fortsatt base på Haakonsvern Orlogsstasjon.

Kilde: Wikipedia

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.