FORVALTNINGSDATABASEN

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2013 Ny via omorganisering

Navn: De nasjonale forskningsetiske komiteene
Kort navn: FEK
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Relaterte enheter:

Dei nasjonale forskingsetiske komiteane vart omdanna til eit forvaltningsorgan under Kunnskapdepartementet fra 1. januar 2013.

De nasjonale forskningsetiske komiteer har hatt en noe uklar forvaltningsmessig plassering. I løpet av 2012 ble det startet en prosess på frigjøring fra Norges forskningsråd over til Kunnskapsdepartementet, da som ny organisasjon med nytt navn: De nasjonale forskningsetiske komiteene.
Kilde: Årsrapport 2012

"Løyvinga gjeld drift av Dei nasjonale forskingsetiske komiteane (FEK), og dekkjer arbeidet i Nasjonal forskingsetisk komité for medisin og helsefag, Nasjonal forskingsetisk komité for samfunnsvitskap og humaniora, Nasjonal forskingsetisk komité for naturvitskap og teknologi, Nasjonalt utval for gransking av reielegheit i forsking (Granskingsutvalet) og det felles sekretariatet. Patentnemnda og Skjelettutvalet ligg også til FEK. Dei tre nasjonale etikkomiteane, Granskingsutvalet og Patentnemnda blir oppnemnde av Kunnskapsdepartementet for fire år om gongen. Skjelettutvalet blir oppnemnd av Nasjonal forskingsetisk komité for samfunnsvitskap og humaniora, også for fire år om gongen."
Kilde: Prop. 1 S (2013–2014) s. 209

------------------------------

Historikk (kilde: wikipedia)
De nasjonale forskningsetiske komiteene startet arbeidet i 1990, etter at det i St.meld. nr. 28 (1988-1989) ble foreslått å opprette tre forskningsetiske komiteer på nasjonalt plan, en for medisin - NEM, en for naturvitenskap og teknologi - NENT, og en for samfunnsvitenskap og humaniora - NESH. Det daværende Kirke-, utdannings. og forskningsdepartementet utformet mandat for komiteene. Det forskningsetiske komitesystemet i Norge er lovfestet i lov om behandling av etikk og redelighet i forskning fra 2006. Loven slår fast prinsippet om at komiteer og utvalg skal være faglig uavhengige statlige organer. Forskriften til forskningsetikkloven gir regler om oppnevning og saksbehandling i komiteer og utvalg.

Fra 1990 til og med 2012 lå komiteene under Norges forskningsråd, men fra 2013 ble de opprettet som selvstendig forvaltningsorgan underlagt Kunnskapsdepartementet. Komiteene har et felles sekretariat sentralt i Oslo. Hver komité har en egen sekretariatsleder med forskningskompetanse.

De nasjonale forskningsetiske komiteene skal, med utgangspunkt i normdannelse og tradisjon i samfunnet, fungere som nasjonale utkikksposter, opplysere og rådgivere i forskingsetikk innenfor alle fagområder.

Oversikt over komiteer, utvalg og sekretariat:
- NEM - Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag
- NENT - Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi
- NESH - Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora
- Granskingsutvalget - Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning
- Nasjonalt utvalg for vurdering av forskning på menneskelige levninger (Skjelettutvalget)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.