FORVALTNINGSDATABASEN

NIBIO Landvik

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.07.2015* Nyinnskrevet

Navn: NIBIO Landvik
Kort navn: NIBIO Landvik
Tilknytningsform: Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 904 Grimstad

Landvik ble etablert som forskningsstasjon i 1950 og erstattet da forskningsstasjonen på Kjevik i Kristiansand, som ble nedlagt ved bygging av flyplass i 1944.

Mange ‘highlights’ innen grønnsaks-, bær- og grasforskning kan føres tilbake til Landvik som forskningsstasjon. Arbeidet med kjølelager til grønnsaker startet her, og sortsforedlng med grønnsaker kom i gang i 1953. I forsøksveksthusene som ble oppført 1955, og som var de mest moderne i landet, ble det gjennomført flere spennende prosjekt med ulike vekster (tomat, melon, paprika, agurk).

Bruk av plast som klimaforbedring til tidligkulturer startet opp i 1956, samtidig med arbeidet med sykdomsfrie jordbærplanter. I 1971 var det oppstart av forskning innen engfrøavl, og dette arbeidet vokste stadig, inntil Landvik i 1990 fikk status som hovedstasjon for frøavlsforskning i Norge. I 2000 fikk Landvik ansvaret for prebasisfrøavl av alle grassortene til det som den gang het Planteforsk, og det ble bygd nytt frørenseri. Samme år ble Landvik godkjent som frøforretning. De første forsøksgreenene ble anlagt i 2002,og fra 2006 har all forsking på gras til grøntanlegg i Norge blitt koordinert fra Landvik. Fjellfrøforretningen ble etablert som et resultat av prosjektet FJELLFRØ i 2010. I 2011 var det oppstart av Aquaponics-forskningen og landets første pilotanlegg ble bygd i nytt veksthus i 2013.

Nettverk og samarbeidspartnere
Selskapet HØST as er Norges ledende innenfor slutthåndtering av organiske avfall, og har etablert seg på frikjøpt tomt på Landvik med sitt administrasjonsbygg samt et mindre driftsbygg.

Landvik er med i «Agder forskningsforum» som består av forskningsinstitutt og institusjoner som driver forskning i regionen, som NIVA, Teknova, Agderforskning, Havforskningsinstituttet, Sørlandets sjukehus og Universitetet i Agder. Det er i gang konkret prosjektsamarbeid med NIVA og UiA.

Videre samarbeides det med ulike næringsaktører i prosjekter, finansiert fra Norges Forskningsråd, Regionalt forskningsfond, Innovasjon Norge, Fylkesmennene og fylkesmennene. For gras til grøntanlegg er de Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation viktigste samarbeidspartner.

Norsk landbruksrådgiving Agder har kontor på Landvik.

Kilde: www.nibio.no/om-nibio/adresser/sorlandet/landvik

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.