FORVALTNINGSDATABASEN

Det Europeiske Wergelandsenteret

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.10.2008* Nyopprettelse

Navn: Det Europeiske Wergelandsenteret
Kort navn: EWC
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (randsonestiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 08 Fritid, kultur og religion
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Det Europeiske Wergelandsenteret (Det europeiske ressurs­senteret for opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap, på engelsk The European Wergeland Centre) er en stiftelse som ble opprettet i 2008 i samarbeid mellom den norske regjeringen og Europarådet. Senteret åpnet i februar 2009, og er et ressurssenter opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap for alle medlemsstatene i Europarådet. Senteret driver forskning og videreutdanning av lærere og lærerutdannere innenfor områdene interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap. Senteret er lokalisert i Oslo.

Samarbeidsavtalen ble undertegnet av Europarådets generalsekretær Terry Davis og Norges ambassadør til Europarådet, Petter Wille, under en seremoni i Strasbourg 16. september 2008.

Kilde: Fra Wikipedia, den frie encyklopedi - https://no.wikipedia.org/wiki/Wergelandsenteret
__________________________________________________________________________

St.prp. nr. 86 (2007-2008)
Om samtykke til inngåelse av samarbeidsavtale av 16. september 2008 mellom Norge og Europarådet om Det europeiske ressurssenteret for opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og ­demokratisk medborgerskap.

Samarbeidsavtale mellom Norge og Europarådet om opprettelse av Det europeiske ressurssenteret for opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap ble undertegnet 16. september 2008. Senterets offisielle navn vil bli Det europeiske Wergelandsenteret.

Samarbeidsavtale om opprettelse av Wergelandsenteret er kommet i stand etter forhandlinger mellom Norge og Europarådet.

Wergelandsenteret skal drive forskning og opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap. Videre skal senteret spre informasjon, være et knutepunkt og danne et nettverk for relevante aktører på feltet. Wergelandsenteret skal være åpent for personer fra alle medlemsstatene i Europarådet, og arbeidsspråket skal være engelsk.

Senteret skal drives i samarbeid med Europarådet. Senteret skal samarbeide med Europarådet på grunnlag av Europarådets og Norges felles verdier og mål for opplæring på dette området.

Senteret skal spre informasjon og tjene som en plattform og et møtested for forskere, lærere, lærerutdannere, politikkutformere og andre relevante aktører. Senterets målgrupper vil i hovedsak bestå av formidlere, praktikere, forskere, administratorer og beslutningstakere innenfor opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap og beslektede områder innenfor formell og ikke-formell opplæring.

Senteret skal tilby etter- og videreutdanning og støtte for lærere og lærerutdannere når det gjelder opplæring og faglig utvikling i interkulturell for­ståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap.

Wergelandsenteret vil bli lokalisert i Oslo. Senteret skal organiseres som en stiftelse etter norsk rett.

I statsbudsjettet for 2008 er det under kap. 226 post 21 avsatt 6,5 millioner kroner til å etablere Europeisk ressurssenter for opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap i samarbeid med Europarådet, jf. St.prp. nr. 1 (2007-2008) og Budsjett-innst. S. nr. 12 (2007-2008). I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2008 er det besluttet å bevilge 3 millioner kroner over kap. 255, ny post 75 til oppstart av senteret i 2008, mot en tilsvarende reduksjon under kap. 226, post 21, jf. Innst. S. nr. 270 (2007-2008) og St.prp. nr. 59 (2007-2008).

I avtalen med Europarådet vil de årlige økonomiske forpliktelsene til Norge bli begrenset til 6,5 millioner kroner (2008-prisnivå), som vil bli dekket innenfor rammen til Kunnskapsdepartementets budsjett.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.