Norsk senter mot marin forsøpling
Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.
- Enhet
- Endringshistorie
- Forvaltningshierarki
- Enhetsregisteret hierarki
- Relasjoner
- Avdelinger
- Litteratur
- Årsmeldinger
- Tildelingsbrev
- Lovdata
- Utvalg
- Ansatte
- Lenker
- Instrukser
- Organisjonsprinsipp
- Regnskapsprinsipper
Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.
05.01.2018 Nyopprettelse
Senteret skal være et ledende nasjonalt kompetansesenter for å fremme best tilgjengelig vitenskapelig og erfaringsbasert kunnskap, og være en pådriver for utvikling av kostnadseffektive og miljøvennlige teknologier og metoder for oljevern og mot marin forsøpling.
Kilde: Enhetsregisteret (https://w2.brreg.no/enhet/sok/detalj.jsp?orgnr=820327462)
_____________________________________________________________________
Senter for oljevern og marint miljø i Vesterålen/Lofoten etableres som et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter med en delt etableringsløsning mellom Kabelvåg i Vågan kommune (kompetansesenter) og Fiskebøl i Hadsel kommune (FoU/praktiske oppgaver).
Kilde: regjeringen.no, Samferdselsdepartementet, artikkel datert 20.12.2017
(https://www.regjeringen.no/no/tema/transport-og-kommunikasjon/kystkultur/utredning-av-oljevern--og-miljosenter-i-lofoten-og-vesteralen/id2466490/)
_____________________________________________________________________
Mandat
Instruks for senter for oljevern og marint miljø, fastsatt av Samferdselsdepartementet 14. februar 2018.
1. Organisering og lokalisering
Senter for oljevern og marint miljø er et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter underlagt Samferdselsdepartementet. Senteret skal være lokalisert i Lofoten og Vesterålen.
2. Formål
Senter for oljevern og marint miljø skal være et nasjonalt og internasjonalt ledende kompetansesenter for arbeidet med oljevern og mot marin plastforsøpling. Senteret skal fremme best tilgjengelig vitenskapelig og erfaringsbasert kunnskap og være en pådriver for utvikling av kostnadseffektive og miljøvennlige teknologier, metoder og tiltak for oljevern og mot marin forsøpling.
3. Arbeidsoppgaver
Senter for oljevern og marint miljø skal blant annet:
- Tilby oversikt over best tilgjengelig vitenskapelig og erfaringsbasert kunnskap innenfor oljevern og marin forsøpling.
- Etablere nettverk og møteplasser på tvers av fag og sektorer og være en pådriver for utvikling og rådgiver til offentlige myndigheter innenfor oljevern og marin forsopling.
- Tilby veiledning og tilrettelegging for forebygging av marin forsøpling, med særlig vekt på sjøbaserte kilder.
- Tilrettelegge for, utvikle og formidle kostnadseffektive og miljøvennlige løsninger for opprydding av marin forsøpling både i egen regi og i samarbeid med etablerte aktører og være en pådriver for at disse blir tatt i bruk.
- Veilede om, tilrettelegge for og gjennomføre tiltak knyttet til opprydding av marin forsøpling i samarbeid med relevante fagmyndigheter.
- Senteret skal rapportere til Samferdselsdepartementet i løpet av året og i en egen årsrapport om senterets arbeid og oppnådde resultater.
- Senteret skal tilby sine tjenester til aktører innen offentlig forvaltning, næringsliv og ideelle organisasjoner som jobber med bl.a. forebyggende tiltak, operative oppgaver og forskning og utvikling innenfor senterets to ansvarsområder.
Senter for oljevern og marint miljø skal ha regelmessig kontakt og koordinere sin virksomhet med andre myndigheter. Dette gjelder spesielt myndigheter med et overordnet ansvar innenfor områdene, herunder Kystverket, Miljodirektoratet, og Fylkesmannen.
Senterets virksomhet skal utøves innenfor gjeldende lover og regelverk, og i samsvar med de krav som fastsettes i styringsdialogen.
4. Avgrensning
Senter for oljevern og marint miljø skal ikke drive forskning selv, og skal ikke dublere eller utføre oppgaver som fylles av relevante fagmyndigheter. Senteret skal ikke engasjere seg i oppdragsvirksomhet i konkurranse med private firmaer, men kan i de tilfeller der det ikke fins relevante private aktører påta seg oppdrag.
5. Daglig ledelse
Den daglige ledelse av Senter for oljevern og marint miljø utøves av direktøren. Direktøren ansettes av Samferdselsdepartementet.
Direktøren skal:
- påse at senterets arbeidsoppgaver utvikles i tråd med senterets formål sørge for at senteret drives effektivt i samsvar med gjeldende regelverk og i henhold til de krav som fastsettes i styringsdialogen og de til enhver tid gjeldende økonomiske rammene.
- sørge for at det fins dokumenterbare systemer for intern kontroll og risikostyring og at det gjennomføres evalueringer om egen effektivitet, måloppnåelse og resultater
- påse at sammensetningen av staben er tilpasset pågående og planlagte fremtidigem oppgaver.
- orientere Samferdselsdepartementet om viktige saker som berører senterets ansvarsområde
6. Myndighet til å fastsette og endre instruks Samferdselsdepartementet har myndighet til å fastsette ny instruks eller foreta endringer i instruksen.
7. Ikrafttreden
Denne instruksen trer i kraf 20. februar 2018.
Kilde: www.marintmiljo.no/om-oss/mandat/
01.01.2022* Horisontal – og vertikal flytting
Senter for oljevern og marint miljø (SOMM), underlagt Samferdselsdepartementet frem til 31.12.2021, endres fra 1.1.2022 til et rendyrket senter mot marin forsøpling, underlagt Klima- og miljødepartementet. Senteret er også gjort om fra forvaltningsorgan med spesielle fullmakter til et ordinært forvaltningsorgan.
- Kilde: Tildelingsbrev 2022 for Senter mot marin forsøpling
________________________________________
Norsk senter mot marin forsøpling
Senter mot marin forsøpling ligger i Svolvær og er nå en ny etat under Klima- og miljødepartementet. Senteret het tidligere Senter for oljevern og marint miljø og lå under Samferdselsdepartementet. Oppgavene senteret hadde innen marin forsøpling videreføres i det nye senteret, samtidig som senteret nå får mere ansvar som en ny etat under Klima- og miljødepartementet. En av de nye oppgavene senteret nå har er tilskuddsordningen. Senter mot marin forsøpling tar også over ledelsen av det Statlige samarbeidsforumet for marin forsøpling fra Miljødirektoratet. Samarbeidsforumet ble opprettet i 2018 for myndigheter som jobber med opprydding av marin forsøpling.
Overordnet mål for senteret er et renere hav gjennom redusert marin forsøpling. Senteret skal etter planen ha 16 ansatte i 2022, og har hovedkontor i Svolvær i Lofoten.
Kilder: regjeringen.no, Nyhet | Dato: 04.01.2022 og www.marfo.no
- https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/norsk-senter-mot-marin-forsopling/id2894007/
- https://www.marfo.no/en/aktuelt/nytt-nasjonalt-senter-mot-marin-forsopling/
01.01.2022 Navneendring
Senteret het tidligere Senter for oljevern og marint miljø og lå under Samferdselsdepartementet.
Kilder: regjeringen.no, www.marfo.no
- https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/norsk-senter-mot-marin-forsopling/id2894007/
- https://www.marfo.no/en/aktuelt/nytt-nasjonalt-senter-mot-marin-forsopling/
31.12.2023 Nedlagt via innlemming
Senter mot marin forsøpling (Marfo) innlemmes i Miljødirektoratet fra 1. januar 2024.
Senter mot marin forsøpling opphører som et eget forvaltningsorgan når omstillingen trer i kraft 1. januar 2024. De miljøfaglige oppgavene vil inngå i en nyopprettet seksjon. De ansatte vil fortsatt ha kontorsted i Svolvær.
Omstillingen ble vedtatt i statsbudsjettet for 2024.
Merk
* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.