FORVALTNINGSDATABASEN

Forsvarshistorisk museum

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1886* Nyinnskrevet

Navn: Artillerimuseet
Kort navn: Artillerimuseet
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 02 Forsvar
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Kristiania

Museumsvirksomheten i Forsvaret har lange tradisjoner. Rustkammeret i Trondheim ble etablert i 1826, og Marinemuseet i Horten i 1853. I 1860-årene var det første
modellkammer for Hæren på plass i Arsenalbygningen på Akershus festning

Forsvarsmuseet ble etablert formelt i 1976, men har røtter tilbake til 1860-årene. Museet er hovedmuseet i organisasjonen Forsvarets museer og har forvaltnings-, forsknings- og formidlingsansvaret for hele organisasjonen. Det overordnete ansvaret for presentasjonen av militærhistorien i et bredt perspektiv tilligger også Forsvarsmuseet, og museet har utstillinger som omhandler perioden fra vikingtid til etterkrigsårene frem mot vår tid. Museet formidler også Akershus slott- og festnings historie. Det har unike samlinger i bibliotek, fotoarkiv og dokumentarkiv og driver utstrakt virksomhet overfor skoleverket og nettverk til andre institusjoner og museer.

Museet har under forskjellige navn vært lokalisert flere steder på Akershus festning, og har hatt forskjellige oppgaver gjennom årene. Forsvarsmuseet har pr. 2018/2019 både militært og sivilt ansatte, og er både en avdeling i Forsvaret og en del av museumsbransjen.

I 1860-årene var det første modellkammer for Hæren på plass i Arsenalbygningen på Akershus festning.

- Modellkammeret 1860
- Artillerimuseet 1878
- Intendanturmuseet 1928
- Hærmuseet 1940 til 1976
- Forsvarsmuseet 1976

Forsvarsmuseet ble åpnet den 22. august 1978 av HM Kong Olav V og holder til i en flott mursteinsbygning - et arsenal fra 1860 på Akershus festning i Oslo.

Organiasjonen Forsvarets museer er pr. 2018/2019 underlagt Forsvarets Fellestjenester (FFT). Forsvarets museer består av ett hovedmuseum, Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo, og flere museer rundt om i landet.
I tillegg til hovedmuseet finnes:
- Norges Hjemmefrontmuseum på Akershus,
- Luftforsvarsmuseet i Bodø,
- Rustkammeret i Trondheim,
- Bergenhus festningsmuseum i Bergen,
- Oscarsborgs museer og
- Marinemuseet i Horten.
Forsvarets museer har som hovedoppgave å samle, forske og formidle, for å gi publikum informasjon om og innsikt i Forsvarets historie. I tillegg til museene har vi ansvaret for utstillinger, utlånte gjenstander og museale gjenstander som fortsatt er i bruk, slik som museumsfartøyene Alta og Hitra.

Forsvarets museer sitt mandat for å drive kulturvirksomheten i Forsvaret ligger i Stortingsmelding 33 ”Kultur og forsvare” fra våren 2009 og direktiv fra Forsvarssjefen. Forsvarets museer er en del av Forsvarets avdeling for kultur og tradisjonsbæring (FAKT), der også musikken og kommandantskapet tilhører.

________________________________________________________________________________


Ønsket om å få en forsvarshistorisk utstilling på Akershus ble sterkere på 1970-tallet. Flere utredninger og forslag endte med at Forsvarsmuseet ble opprettet gjennom et Stortingsvedtak, først i 1972/73 og så endelig i 1976. En direktør og to avdelingssjefer ble tilsatt. Marinemuseet i Horten og Rustkammeret i Trondheim ble underlagt Forsvarsmuseet. Norges Hjemmefrontmuseum var løselig knyttet til denne nye familien av museer ved at en del av driftsmidlene og noen stillinger gikk over Forsvarsmuseets budsjett. Etableringen førte også med seg at de luftmilitære samlingene i landet ble knyttet til Forsvarsmuseet med en egen luftmilitær fagsjef.

Forsvarsmuseet flyttet nå fra trange lokaler på indre festningsområde til sine nåværende lokaler i arsenalbygningen der Modellkammeret og Artillerimuseet hadde holdt hus 100 år før. Utstillinger ble etablert. Den første ble åpnet av HMK Olav den 22. august 1978. I løpet av 1980-årene ble museets basisutstillinger etablert og den omfattende skoletjenesten ble også startet opp.

Ved siden av utstillingene på Akershus ble også mange større og mindre utstillinger rundt om i landet etablert. De største prosjektene var ombyggingen på Rustkammeret og etableringen av det nordenfjelske hjemmefrontmuseum i 1990 og byggingen av Luftforsvarsmuseet i Bodø i 1995.

Parallelt med den veldige utadrettede virksomheten fortsatte arbeidet med dokumentasjon og innsamlingen av gjenstander. Utviklingen av det etter hvert rikholdige biblioteket tok for alvor til på 1990-tallet.

Forsvarsmuseet blir et konsern 1995
Flere år før konsolidering ble hovedtrenden blant norske museer, gjennomførte Forsvaret nettopp en slik samlingsprosess. Forsvarsmuseets direktør ble i 1995 også direktør for de andre seks museene i Forsvaret. Luftforsvarsmuseet i Bodø ble etablert i 1992, med utstillingsåpning 1995. I 1995 ble også museet på Oscarsborg ferdigstilt og Norges Hjemmefrontmuseum ble fullt integrert. Senere har også museumsutstillingen på Bergenhus kommet til.

Forsvarsmuseet ble gjennom dette et konsern med en landsomfattende virksomhet med syv avdelinger fra Bodø i nord til Horten i sør. I 2008 ble navnet Forsvarets museer introdusert som navn på organisasjonen. Navnet Forsvarsmuseet ble beholdt som navnet på museet på Akershus festning. Fortsatt står forvaltning, forskning og formidling som pilarene i virksomheten, men framtiden kan fortone seg som mindre ekspansiv i forhold til etableringstiden på 1980- og 1990-tallet da alle piler pekte oppover.

- Kilde: Forsvarsmuseets historie (forsvaretsmuseer.no/Forsvarsmuseet/Om-Forsvarsmuseet/Forsvarsmuseets-historie)

01.01.1946* Navneendring

Navn: Hærmuseet
Kort navn: Hærmuseet

01.01.1946* Består via omorganisering

Relaterte enheter:
  • Intendanturmuseet

Hærmuséet blir etablert gjennom en sammenslåing av Artillerimuseet og Intendanturmuseet.

Kilde: Wikipedia: https://nn.wikipedia.org/wiki/Forsvarsmuseet

01.01.1976* Navneendring

Navn: Forsvarsmuseet
Kort navn: FMU

01.01.1976* Består via omorganisering

Hærmuseet i Oslo, Rustkammeret i Trondheim (1826) og Marinemuseet i Horten (1853) blir slått sammen under fellesbetegnelsen Forsvarsmuseet. Hærmuseet ble gjort om til Forsvarsmuseet på Akershus, og ble utpekt til å være hovedmuseet i organisasjonen.

Kilde: St.meld. nr. 33 (2008-2009) «Kultur å forsvare» Om kulturvirksomheten i Forsvaret frem mot 2020

01.01.1995* Består via omorganisering

Forsvarsmuseet blir et konsern 1995
Flere år før konsolidering ble hovedtrenden blant norske museer, gjennomførte Forsvaret nettopp en slik samlingsprosess. Forsvarsmuseets direktør ble i 1995 også direktør for de andre seks museene i Forsvaret. Luftforsvarsmuseet i Bodø ble etablert i 1992, med utstillingsåpning 1995. I 1995 ble også museet på Oscarsborg ferdigstilt og i forbindelse med 50-års jubileet for frigjøringen i 1945, ble Norges Hjemmefrontmuseum fullt integrert. Bergenhus festningsmuseum ble en del av Forsvarsmuseet i 2004.

Kilder:
- St.meld. nr. 33 (2008-2009) «Kultur å forsvare» Om kulturvirksomheten i Forsvaret frem mot 2020
- Forsvarsmuseets historie (forsvaretsmuseer.no/Forsvarsmuseet/Om-Forsvarsmuseet/Forsvarsmuseets-historie)

01.08.2016* Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe

01.01.2025 Navneendring

Navn: Forsvarshistorisk museum
Kort navn: FHM

I 2024 bestemte regjeringen at Forsvarets museer skulle tas ut av Forsvaret og etableres som egen etat – Forsvarshistorisk museum.
Kilde: regjeringen.no: Ny etat skal fremme norsk forsvarshistorie
Nyhet | Dato: 28.01.2025

01.01.2025* Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Type enhet: Nasjonal organisasjon

1. januar i 2025 ble den nye etaten Forsvarshistorisk museum (FHM) etablert. FHM skal gjøre Norges militære kulturarv og tradisjon tilgjengelig for hele befolkningen.
I 2024 bestemte regjeringen at Forsvarets museer skulle tas ut av Forsvaret og etableres som egen etat – Forsvarshistorisk museum. Formålet med omorganiseringen er å sikre at forsvarsmuseene opprettholder en høy grad av faglig uavhengighet og at de driftes på en moderne, profesjonell og fremtidsrettet måte.

FHM skal forske på, formidle og forvalte norsk militær- og krigshistorie. Museet skal, gjennom forskningsbasert kunnskap, bidra til en opplyst debatt omkring krig og konflikt, fred og demokrati. Den nye museumsetaten skal også bidra til å bygge opp under forsvarsviljen i samfunnet og belyse norske forsvarsveteraners innsats gjennom tidene.

Alle museene under Forsvarets museer fulgte med over til FHM, som består av:
- Forsvarsmuseet
- Norges Hjemmefrontmuseum-
- Akershus Slott
- Besøkssenteret Akershus festning-
- Oscarsborg festningsmuseum
- Marinemuseet
- Bergenhus festningsmuseum
- Rustkammeret
- Luftforsvarsmuseet, inkludert Forsvarets flysamling Gardermoen

Kilde: regjeringen.no: Ny etat skal fremme norsk forsvarshistorie
Nyhet | Dato: 28.01.2025

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.