FORVALTNINGSDATABASEN

EOS-utvalget. Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjeneste

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.03.1996* Nyopprettelse

Navn: EOS-utvalget. Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjeneste
Kort navn: EOS-utvalget
Tilknytningsform: Storting
COFOG: 03 Offentlig orden og trygghet
Overordnet: Stortinget
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

EOS-utvalget ble opprettet av Stortinget i 1996 etter mye offentlig oppmerksomhet og en langvarig politisk debatt om virksomheten til de hemmelige tjenestene.
Utvalget ble nedsatt etter en anbefaling av EOS-kommisjonen som var ledet av Arne Skauge og leverte sin rapport i 1994.

Debatten førte også til nedsettelse av Lundkommisjonen, som i sin rapport fra 1996 konkluderte med at det særlig i 1960- og 70-årene hadde pågått en omfattende ulovlig politisk overvåking fra Politiets overvåkingstjeneste (POT) av personer og organisasjoner som tilhørte den politiske venstresiden i Norge.

Det første utvalget ble valgt av Stortinget i mars 1996. Utvalget er et av Stortingets eksterne organer, som i tillegg til EOS-utvalget omfatter Riksrevisjonen, Sivilombudsmannen, Stortingets ombudsmann for Forsvaret og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Opprettelsen av EOS-utvalget innebar en nyskapning særlig på to måter. For det første fikk vi et parlamentarisk forankret kontrollorgan, til forskjell fra det tidligere regjeringsoppnevnte kontrollutvalget. For det andre fikk utvalget mandat til å kontrollere alle de hemmelige tjenestene, inkludert utenlandsetterretningen, som ikke hadde vært gjenstand for ekstern kontroll tidligere.

Kilde: EOS-utvalgets hjemmeside; https://eos-utvalget.no/hjem/om-eos/historikk/
_____________________________________________________

Utvalgets sekretariat
Utvalgets sekretariat er blitt vesentlig styrket de siste årene. Dette har i betydelig grad bedret utvalgets muligheter til å føre en effektiv, systematisk og grundig kontroll. Sekretariatet består for tiden av sekretariatsleder (jurist), seks juridiske saksbehandlere, én sikkerhetsleder, en teknologisk enhet med tre ansatte, én informasjonsrådgiver og to administrative saksbehandlere.

Sekretariatets hovedoppgave er å sørge for den daglige driften av utvalgets virksomhet – faglig som administrativt.

Kilde: https://eos-utvalget.no/hjem/om-eos/hvem-er-vi/

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.