FORVALTNINGSDATABASEN

Eksportstrategirådet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.06.2021 Nyopprettelse

Navn: Eksportstrategirådet
Kort navn: ESR
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1507 Ålesund
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Fra 1. juli starter Eksportstrategirådet i Ålesund arbeidet med å styrke norsk eksport. Eksportstrategirådet etableres i Ålesund, vil ha rundt mellom 10 og 15 ansatte og eget styre. I statsbudsjettet for 2021 er det bevilget 75 millioner kroner til strategiske eksportsatsinger. Midlene forvaltes av Eksportstrategirådet.

Kilde: Pressemelding NFD, Eksportstrategirådet opprettes 1. juli, 23.06.2021
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/eksportstrategiradet-opprettes-1.-juli/id2863333/

Se også: Kap. 941 (nytt) Eksportstrategirådet i Prop. 195 S (2020–2021) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2021
_________________________________

I henhold til hovedinstruksen er Eksportstrategirådet er et bruttobudsjettert forvaltningsorgan. Det innebærer at staten har et økonomisk og juridisk ansvar for virksomheten og at næringsministeren er politisk og konstitusjonelt ansvarlig for Eksportstrategirådets virksomhet. Eksportstrategirådet er underordnet næringsministerens instruksjons- og omgjøringsmyndighet.

Eksportstrategirådets ansatte er statsansatte, og Eksportstrategirådet skal følge alminnelige bestemmelser for statsforvaltningen, med mindre særlige unntak er gitt. Eksportstrategirådets personale ansettes i tråd med statens personalreglement.

Eksportstrategirådet ledes av et styre oppnevnt av NFD. NFD delegerer myndighet årlig gjennom tildelingsbrevet og flerårig gjennom Hovedinstruksen
_________________________________

Om Eksportstrategirådet
Eksportstrategirådet (ESR) har som formål å utløse potensialet for økt verdiskapende eksport som ligger i at næringslivet og virkemiddelapparatet i fellesskap beslutter, finansierer og gjennomfører noen utvalgte større strategiske eksportsatsinger.

En hovedoppgave blir å gjennomføre strategiske analyser av eksportpotensialet i norsk næringsliv og identifisere markedspotensial for norske løsninger i internasjonale markeder.

Eksportstrategirådet skal også prioritere, utvikle, beslutte, følge opp og evaluere noen utvalgte større strategiske eksportsatsinger som tilrettelegger for at norsk næringsliv bedre blir i stand til å utløse sitt potensiale for økt eksport.

Dette skal bidra til størst mulig verdiskaping fra norsk eksport ved at norsk næringsliv utnytter flere muligheter i internasjonale markeder.

Kilde: regjeringen.no
https://www.regjeringen.no/no/dep/nfd/organisation/etater-og-virksomheter-under-narings--og-fiskeridepartementet/Subordinate-agencies-and-institutions/eksportstrategiradet/id2863026/
_________________________________

Ny eksportenhet legges til Ålesund
Regjeringen oppretter Eksportstrategirådet i Ålesund. Enheten skal styrke eksportfremmearbeidet og bidra til et sterkere samarbeid med næringslivet for å få størst mulig verdiskaping fra norsk eksport.

Kilde: Pressemelding NFD, 01.06.2021
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-eksportenhet-legges-til-alesund/id2856268/

08.06.2022* Nedlagt

(Rein nedleggelse.)

Eksportstrategirådet avvikles
Som en del av eksportreformen «Hele Norge eksporterer» (lansert i mars 2022), har regjeringen etablert en ny modell for arbeidet med større strategiske eksportfremmesatsinger. Ansvaret for å analysere, prioritere og beslutte strategiske eksportfremmesatsinger flyttes fra Eksportstrategirådet til Nærings- og fiskeridepartementet. Som en følge av dette vil etaten Eksportstrategirådet avvikles. Dette er en oppgave som bør ligge til departementet for å sørge for en overordnet styring av midler, samordning med andre departementer og bedre involvering og styring av virkemiddelaktørene. Videre vil det bidra til at eksportfremmearbeidet sees i sammenheng med øvrig næringspolitikk. Det er særlig viktig at eksportfremmearbeidet sees i sammenheng med resten av den aktive næringspolitikken, som Grønt industriløft, arbeidet med å forenkle virkemiddelapparatet og etableringen av industripartnerskapsavtaler med viktige samarbeidsland.

Oppretter Nasjonalt Eksportråd
Som et ledd i eksportreformen vil Regjeringen opprette Nasjonalt Eksportråd, som skal gi råd og innspill til næringsministeren og utforme forslag til 5-10 større strategiske eksportsatsinger. Rådet vil bestå av representanter fra næringslivet og partene i arbeidslivet, og betjenes av et sekretariat. Sekretariat består av representanter fra Nærings- og fiskeridepartementet, Olje- og energidepartementet, Utenriksdepartementet, NHO og LO.

Som følge av den nye modellen, vil Eksportstrategirådet, som ble etablert 1. juli 2021, avvikles som etat.

Kilde: Eksportreformen Hele Norge eksporterer. Artikkel 08.06.2022 Nærings- og fiskeridepartementet
https://www.regjeringen.no/no/tema/naringsliv/internasjonalt-naringssamarbeid-og-eksport/eksportreformen-hele-norge-eksporterer/id2912949/

Se også skriftlig spørsmål til næringsministeren, mars 2022:
https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=88333

«Hele Norge eksporterer»
https://helenorgeeksporterer.no/dette-er-regjeringen-eksportlofte/

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.