FORVALTNINGSDATABASEN

Spordrift AS

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.07.2019 Ny via utskilling

Navn: Spordrift AS
Kort navn: Spordrift AS
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Overordnet: Bane NOR SF
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Spordrift AS
Selskapet ble etablert 1. juli 2019, da Bane NOR SF skilte ut disse tjenestene for å forberede konkurranseutsetting av drifts- og vedlikeholdstjenestene på jernbanen.

Spordrift AS er Norges største aktør innen drift og vedlikehold av jernbaneinfrastruktur, med om lag 1 300 ansatte. Selskapet er landsdekkende og består av tre regioner; Sør-vest, Øst og Nord.

Fra 2021 skal arbeidet med drift og vedlikehold gradvis konkurranseutsettes.

Kilde: regjeringen.no
________________________________________________


Organisasjonsnummer 918 276 467 (SPORDRIFT AS) ble nyregistrert i Enhetsregisteret 20.12.2019 med foretaksnavn: BANE NOR EIENDOM 3 AS. 18.9 2018 endret foretaket navn til BANE NOR DRIFTSEIENDOM AS før det igjen 30.10. 2018 endret foretaksnavn til SPORDRIFT AS.
Kilde: Enhetsregisteret, kunngjøringer
https://w2.brreg.no/kunngjoring/hent_nr.jsp?orgnr=918276467

01.01.2021* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Spordrift AS overført fra Bane NOR til Samferdselsdepartementet
Bane NOR skal konkurranseutsette arbeidet med drift og vedlikehold av jernbaneinfrastrukturen fra 2021 For å legge til rette for åpen og rettferdig konkurranse om drifts- og vedlikeholdsoppgave, ble eierskapet til Spordrift AS 1. januar 2021 overført fra Bane NOR til Samferdselsdepartementet.

- Med overføringen av eierskapet til Spordrift fra Bane NOR til Samferdselsdepartementet sørger staten for at arbeidet med drift og vedlikehold av jernbaneinfrastrukturen kan konkurranseutsettes gradvis, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Kilde: Pressemelding nr: 228/20 fra Samferdselsdepartementet, 28.12.2020
(https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/mer-vedlikehold-for-pengene-pa-jernbanen/id2815540/)

31.07.2023* Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Enheten ble innlemmet i:

Ekstraordinært foretaksmøte: Spordrift AS overført til Bane NOR
På ekstraordinært foretaksmøte i Bane NOR SF 13.3.2023 ble den endelige beslutningen om å overføre Spordrift fra Samferdselsdepartementet til Bane NOR fattet. Regjeringen besluttet i desember 2022 at eierskapet i Spordrift skal overføres fra Samferdselsdepartementet til Bane NOR. Spordrift legges inn som en divisjon i Bane NOR-konsernet.
Kilde: Samferdselsdepartementet, pressemelding nr: 22/2023, 13.03.2023

Informasjon på nettsiden www.spordrift.no: Spordrift er nå slått sammen med Bane NOR.

I forbindelse med rapport om organisatoriske og styringsmessige utfordringer i jernbanesektoren (Rapport fra KPMG: Ekstern kartlegging av organisatoriske og styringsmessige utfordringer i jernbanesektoren), omtales endringen som fusjonering av Spordrift.

Endringen begrunnes av samferdselsministeren slik:
– Regjeringen har som mål at flere reisende og mer gods skal gå på skinner. Jernbanen er samfunnskritisk infrastruktur, og det er derfor viktig med statlig kontroll og eierskap. I tråd med dette har vi stanset den forrige regjeringens konkurranser om persontogtilbud og jernbanevedlikehold, og vi har tilbakeført Spordrift til Bane NOR.

Kilder:
- Samferdselsdepartementet, pressemelding nr: 78/23, 21.08.2023
- Rapport fra KPMG: Ekstern kartlegging av organisatoriske og styringsmessige utfordringer i jernbanesektoren, 15.8. 2023

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.