FORVALTNINGSDATABASEN

Reguleringsmyndigheten for energi

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.11.2019* Ny via omorganisering

Navn: Reguleringsmyndigheten for energi
Kort navn: RME
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 01 Alminnelig offentlig tjenesteyting
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Reguleringsmyndigheten for energi (RME)
RME er organisert som en egen og uavhengig enhet i NVEs organisasjon med et eget budsjett fastsatt av Stortinget. RME er den nasjonale myndigheten for regulering av kraftmarkedet og nettsystemet i Norge. Fra november 2019 er RME et uavhengig forvaltningsorgan som ikke kan instrueres av Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) eller Olje- og energidepartementet (OED). Formelt sett er RME fortsatt en del av NVE.
Nettside: https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/
________________________________________________________________________________

Inntil tredje energimarkedspakke ble gjennomført i norsk rett har Reguleringsmyndigheten for energi (RME) vært en avdeling i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), administrativt underlagt Olje- og energidepartementet (OED). 1. november 2019 ble RME utpekt av OED som reguleringsmyndighet i medhold av energiloven § 2-3 og naturgassloven § 4 for å utføre oppgavene som uavhengig reguleringsmyndighet. RME er etter dette organisert som en egen enhet i NVE. RMEs oppgave er å sørge for at aktørene overholder regelverket som sikrer like konkurransevilkår i kraftmarkedet og effektiv drift og utnyttelse av kraftsystemet.

Enkeltvedtak som RME fatter skal behandles av den nyopprettede Energiklagenemnda. Deres virksomhet er regulert i ny forskrift.

Nærmere bestemmelser om RMEs virksomhet fremgår av ny forskrift om nettregulering og energimarkedet og av naturgassforskriften (NEM) -> https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2019-10-24-1413/kap2#kap2
_________________

EUs tredje energimarknadspakke vart gjennomført i norsk rett 1. november 2019. Frå same dato peika Olje- og energidepartementet ut Reguleringsmyndigheita for Energi (RME) som uavhengig reguleringsmyndigheit med tilsyn med dei nasjonale marknadene for elektrisitet og naturgass og ansvar for utvikling og oppfølging av marknadsregelverket. RME si oppgåve er å syte for at aktørane følgjer regelverket som sikrar like konkurransevilkår i kraftmarknaden og effektiv drift av straumnettet. RME fungerer i samsvar med vedtekne lov- og forskriftsendringar som ei eiga og uavhengig eining i NVE sin organisasjon, med eit eige budsjett fastsett av Stortinget. RME leverer difor ein supplerande årsrapport til NVE sin årsrapport, og skildrar der aktivitetar og resultat i 2020. Rekneskapen for RME er fullt ut rapportert i årsrekneskapen for NVE.
__________________________

Om RME
Reguleringsmyndigheita for energi (RME) vart 1. november 2019 peika ut av OED som uavhengig reguleringsmyndigheit for verksemdene i Noreg som driv med kraft og naturgass. RME sine oppgåver og ansvarsområde overfor desse verksemdene, og samfunnet elles, følgjer av:
 Energilova og tilhøyrande forskrifter, medrekna forskrift om nettregulering og energimarkedet (NEM)
 Naturgasslova og tilhøyrande forskrift

RME skal bidra til å nå hovudmålet om å «Fremje ein samfunnsøkonomisk effektiv produksjon, overføring. omsetnad og bruk av energi». Som del i dette arbeidet skal RME syte for at alle aktørar i kraftbransjen rettar seg etter plikter som følgjer av regelverket. RME skal blant anna;
 føre tilsyn og kontroll med ulike sider av nettselskapa si verksemd
 førehandsregulere nettselskapa sine vilkår om tilgang og tilkopling til nettet, medrekna nettselskapa sine tariffar og inntekter
 fastsetje eller godkjenne metodar knytte til drifta av nettet
 ha kontroll med vilkår for tilgang til grensekryssande infrastruktur

RME skal også sikre at nettselskapa har riktige insentiv til å auke effektiviteten, fremje marknadsintegrasjon, forsyningstryggleik og tilhøyrande forskingsverksemd.

RME skal føre kontroll med Statnett som systemoperatør for transmisjonsnettet. Dette inkluderer blant anna å peike ut og sertifisere systemoperatøren, kontroll knytt til systemansvaret og overvaking av investeringsplanane til Statnett. RME følgjer også opp handelsløysingar og kapasitetsutnytting på utomlandssambanda. RME skal overvake kraftmarknaden. Blant anna skal reguleringsmyndigheita undersøkje korleis kraftmarknaden fungerer og overvake gjennomføringa av effektiv marknadstilgang og velfungerande marknader på sluttbrukarnivå, og bidra til å sikre forbrukarvern.

For engrosmarknaden er det mykje fokus på å vidareutvikle marknadsdesignet, tilsyn og oppfølging av kraftbørsane. RME handhevar marknadsåtferdsreglane i NEM-forskrifta, og det inkluderer informasjon og rettleiing, innhenting av data og utvikling av analyseverktøy og i tillegg oppfølging av konkrete saker. Vidare skal reguleringsmyndigheita føre tilsyn med tilkoplingsplikta til nettselskapa og bidra til å avverje mogleg konkurranseskadeleg kontraktspraksis.

RME skal ha oppgåver knytte til rapportering, publisering, overvaking mv. Dette inkluderer blant anna å ha oversikt over investeringar i ny produksjonskapasitet i lys av forsyningssikkerheit og gjennomføring av mellombelse sikringstiltak. RME skal samarbeide med nasjonale myndigheiter og reguleringsmyndigheiter for energi i andre land. RME skal føre tilsyn med tryggleik i AMS og i Elhub.

RME skal ha god oversikt over europeisk regelverksutvikling og forståing for korleis utviklinga påverkar Noreg. Det inneber kunnskap om og oppfølging av EUs regelverksutvikling på marknadsdesign og systemdrift.

Kilder:
- Årsrapport 2020 for Reguleringsmyndigheita for energi
https://www.nve.no/media/11964/versjon-per-29-april-a-rsrapport-2020-for-rme.pdf
- Hvem er Reguleringsmyndigheten for energi?
https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/om-rme/om-oss/hvem-er-reguleringsmyndigheten-for-energi/
- Rosvold, Knut A.; Askheim, Lars Olav: Reguleringsmyndigheten for energi - RME i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. januar 2024 fra https://snl.no/Reguleringsmyndigheten_for_energi_-_RME
- Forskrift om nettregulering og energimarkedet (NEM) (https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2019-10-24-1413/kap2#kap2)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.