Forsvarets overkommando
Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.
- Enhet
- Endringshistorie
- Forvaltningshierarki
- Enhetsregisteret hierarki
- Relasjoner
- Litteratur
- Årsmeldinger
- Tildelingsbrev
- Lovdata
- Utvalg
- Ansatte
- Lenker
- Instrukser
- Organisjonsprinsipp
- Regnskapsprinsipper
Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.
01.11.1970 Ny via omorganisering
Forsvarets overkommando ble opprinnelig opprettet ved kgl.res. 18.5.1940, men nedlagt ved kapitulasjonen i Nord-Norge 10.6.1940.
Ved kgl.res. 6.2.1942 ble Forsvarets overkommando gjenopprettet av eksilregjeringen i London. Sjefen for den øverste fagmilitære kommandomyndighet ble samtidig utnevnt til midlertidig forsvarssjef.
Denne utgaven av Forsvarets overkommando ble avviklet 1.8.1946. Samtidig ble Forsvarsstaben opprettet. Stillingen som Forsvarssjef ble opphevet i fredstid, og hans kommandomyndighet overført til de tre forsvarsgrensjefene. Forsvarsstabens oppgaver ble fastlagt i instrtuks fra Forsvarsdepartementet 18.4.1947. Staben skulle i store trekk planlegge disponeringen av landet stridskrefter og deres forsyninger, arbeide med forsvarets felles problemerog ha ansvar for samordning av virksomheten ve de enkelte forsvarsgrenene. Ny instruks ble gitt ved kgl.res. 18.8.1961. Sjefen for Forsvarsstaben ble da tillagt et samlet operativt ansvar for alle styrkene i fred, og forsvarsgrenssjefens kommandomyndighet ble tilsvarende modifisert. I samsvar med benevnelsen ble Sjef for Forsvarsstaben endret til Forsvarssjef med virkning fra 1.1.1963.
Forsvarsstaben besto til 1.11.1970, da den ble avløst av den nyopprettede Forsvarets overkommando. Forsvarets overkommando (FO) er Forsvarssjefens apparat for å planlegge og styre virksomheten i Forsvaret. FO ledes av Stabssjefen som også er Forsvarssjefens stedfortreder og nestkommanderende i Forsvaret. FO har sitt hovedkvarter på Huseby, Oslo
Kilde: "Håndbok for Riksarkivet"
Annen bakgrunnsinformasjon (kilde: NOU NOU 1999: 8 Materiellforvaltningen i Forsvaret. Framtidig virksomhet, styring og organisering):
I St prp nr 125 (1968-69) foreslo departementet å opprette Forsvarets overkommando (FO), jf. Innst S nr 279 (1968-69. Forslaget fulgte i all hovedsak de prinsipper som ble lagt fram for Stortinget i St meld nr 80 (1965-66). Det ble foreslått å etablere FO som et integrert organ for ledelse av den fagmilitære virksomhet i Forsvaret. Hovedoppgavene skulle være operativ virksomhet, styrkeproduksjon og planlegging av Forsvarets utvikling på kort og lang sikt. Forsvarsgrenssjefene skulle bli erstattet av generalinspektører med egne staber med ansvar for styrkeproduksjon.
Departementets forslag fikk også konsekvenser for materiellforvaltningen. Forsyningskommandoene ble skilt ut fra forsvarsgrenene og lagt direkte under Forsvarsdepartementet. Den fagmilitære innflytelse overfor forvaltningene skulle sikres ved at forsvarssjefen fikk instruksfestet myndighet til å gi direktiver, retningslinjer og prioriteringer til materiellforvaltningene. Stortinget sluttet seg til departementets forslag, 6 og i 1970 ble FO opprettet i nye lokaler på Huseby i Oslo.
31.07.2003* Nedlagt via omorganisering
Hovedrammen for den nye organiseringen av Forsvarsdepartementet og Forsvarets øverste ledelse ble iverksatt fra 1. august 2003. Denne endringen innebar et integrert Forsvarsdepartement og en nyopprettet Forsvarsstab. Endringene ble iverksatt på bakgrunn av Stortingets vedtak i juni 2002 om en integrering av den øverste ledelsen av Forsvaret på Akershus innen 2005. Formålet med omorganiseringen er bedre strategisk ledelse, styrke den overordnede forsvarsplanleggingen og betydelige rasjonaliseringsgevinster. Ledelsesreformen innebærer at forsvarssjefen og hans strategiske funksjoner ble integrert i Forsvarsdepartementet. Forsvarets overkommando legges dermed ned, mens en forsvarsstab ble opprettet til støtte for forsvarssjefen i hans rolle som etatssjef. Forsvarsdepartementet videreføres som regjeringskontor og har blitt styrket gjennom tilførsel av militær kompetanse. (Forsvarets overkommando/Sikkerhetsstaben FO/S ble for øvrig fra 1.1.2003 lagt ned gjennom etableringen av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM))
Merk
* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.