FORVALTNINGSDATABASEN

Statens fagskole for fiskeindustrien, Vardø

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1933* Nyinnskrevet

Navn: Statens forsøks- og lærebruk for fiskeribedriften i Finnmark
Kort navn: Statens forsøks- og lærebruk
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 2002 Vardø

I 1938 ble det opprettet et lærebruk i Vardø etter initiativ fra fiskeridirektør Sigurd Asserson. Asserson så for seg en praktisk rettet undervisning. I 1935 bevilget Stortinget for første gang midler til et "Praktisk lærebruk i Finnmark". Sivilingeniør Asbjørn Johansen var da allerede i november året før blitt utnevnt til lærebrukets første rektor. Skolen hadde nå offisielt fått navnet "Statens Forsøks- og Lærebruk for fiskeribedriften i Finnmark", og det første kurset ved skolen tok til i april 1938. Krigens ødeleggelser førte til at undervisningen ved skolen for en tid måtte innstille, men i 1947 ble det på nytt tatt opp elever. Skolen var fra starten underlagt Handelsdepartementet, og den ble administrert av Fiskeridirektoratet. Fra 1946 ble den øverste ledelse av skolen overført fra Handelsdepartementet til det nyopprettede Fiskeridepartementet.

Kilde: Arkivportalen.no
__________________________________

Utdanning for fisketilvirkning og fiskeindustri - litt historikk
«Den første undervisning av personell til fiskeindustrien ble satt i gang før siste århundreskifte. Det var ved fiskeriskolene i Bodø og Bergen. Skolene holdt generelle kurs for fiskeindustrien i sin helhet, også hermetikkindustrien. Denne undervisning opphørte etter få år uten at man vet hvorfor. Men det man skal hefte seg ved i denne forbindelse , er at det allerede dengang var noen som innså et behov for undervisning i produksjonssektoren.Det ble gitt både praktisk og teoretisk undervisning.
Neste gang ordinær undervisning ble tatt opp igjen, var i 1938, og da ved Statens Forsøks- og Lærebruk for Fiskeribedriften i Finnmark, Vardø.
Planen for skolen i Vardø ble godkjent av Handelsdepartementet i lov av 28. januar 1938, og undervisningen tok til 4. april 1938. Etter sin formålsparagraf skal skolen:
«1. Gi unge menn som vil søke sin levevei i norsk fiskeribedrift faglig opplæring. Hospitanter - eldre tilvirkere - vil få anledning til å delta i undervisningen i den utstrekning til å delta i undervisningen i den utstrekning forholdene tillater.
2. Arbeide for å heve kvaliteten av norsk fisk og fiskeprodukter.
3. Drive forsøksvirksomhet med sikte på forbedring av nå anvendte tilvirkningsmetoder og utarbeidelse av nye, såvel for de råstoffer som anvendes som for andre det hittil ikke har vært påaktet.»
Det ble videre vedtatt at virksomheten skulle foregå ved Statens fiskebruk i Vardø. Til dette formål var innkjøpt og ominnredet et allerede igangværende fiskebruk.
Når man dengang som navnet sier ville bygge en skole for Finnmark, var det ikke minst med bakgrunn i de dårlige økonomiske forhold vi hadde i 30-årene, og som man blant annet for fiskeriene ville forsøke å forbedre.
På grunn av krigshandlingene ble det stans i undervisningen i Vardø i 1941, men skolen ble satt i gang igjen i 1947 i provisoriske og leide lokaler.»

Kilde: 'Innstilling om det videregående skoleverket''. Utg. Kirke- og undervisningsdepartementet. no#. 1970, s. 25.

01.07.1946* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Overordnet: Fiskeridepartementet

Fra 1946 ble den øverste ledelse av skolen overført fra Handelsdepartementet til det nyopprettede Fiskeridepartementet.

01.01.1964* Navneendring

Navn: Statens lærebruk, Vardø
Kort navn: Statens lærebruk, Vardø

01.01.1970* Navneendring

Navn: Statens fagskole for fiskeindustrien, Vardø
Kort navn: Statens fagskole for fiskeindustri

01.01.1981* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Jf. St.prp.nr.1 1980-81.

01.01.1990* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1991* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1994* Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Fylkeskommune
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Overordnet: Fylkeskommuner

Overført til Finnmark fylkeskommune. I 1994 blir videre Statens Fagskole for Fiskeindustri og Vardø Videregående skole slått sammen.

01.01.1994* Nedlagt med utskriving

(Enheten ble utskrevet (fra databasen). Enheten eksisterer etter dette tidspunktet, men endring i tilknytingsform er utenfor de tilknytingsformer kartleggingen (databasen) omfattar.)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.