FORVALTNINGSDATABASEN

NOFIMA AS (Norsk Fiskeri- og Matforskning AS)

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

22.12.2005 Ny via omorganisering

Navn: Fisk og Kyst AS
Kort navn: Fisk og Kyst AS
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relaterte enheter:

Selskapet Fisk og Kyst AS etableres, vedtektktsdata 22.12.2005; se info fra Brønnøysundregistrene. Forretningsadresse er Oslo.

Arbeidet med å omstrukturere forskningsinstituttene innenfor den blå-grønne sektoren og føringene knyttet til dette er redegjort for i St.prp. nr. 1 (2005-2006) for Fiskeri- og kystdepartementet, St.meld. nr. 19 (2004-2005) Marin næringsutvikling - Den blå åker, St.meld. nr. 20 (2003-2005) Vilje til forskning og St.prp. nr. 65 (2004-2005) Omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 2005 inkludert folketrygden. Det ble i tråd med Stortingets vedtak ifm. statsbudsjettet for 2005 opprettet et eget interimsselskap, NOFIMA AS.

Historikk: Fra fire institutt via konsern til AS
Høsten 2003 tok det daværende Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet initiativ til en gjennomgang av forskningsinstituttene i sine sektorer.

Året etter la en nyopprettet styringsgruppe frem en innstilling om «Den blå-grønne matalliansen – samlet innsats og ny stryktur», og i to stortingsmeldinger (2004-2005) ble det fremmet forslag om å styrke samarbeidet mellom marin forskning og landbruksforskning.

Et av argumentene for å slå sammen «blå» og «grønne» forskningsinstitutt var at forbrukere og myndigheter, både nasjonalt og internasjonalt, stiller de samme krav til mat enten den er produsert på land eller i vann. I tillegg hadde man mange av de samme faglige utfordringene både i landbruksbasert matproduksjon og produksjon av sjømat, og man ønsket å oppnå faglige og markedsmessige synergieffekter, blant annet for at de norske fagmiljøene skulle bli mer konkurransedyktige internasjonalt.

I mai 2005 foreslo regjeringen å etablere Nofima AS, og Stortinget sluttet seg til forslaget. Nofima skulle bestå av de fire instituttene Akvaforsk, Fiskeriforskning, Matforsk og Norconserv.

Omfattende arbeid med de ulike fusjonsprosjektene og organisasjonsstrukturen ble staket ut, og 1. januar 2008 var konsernet operativt.

I 2011 besluttet Nofima å forenkle og effektivisere selskapsstrukturen i konsernet, og gikk over fra å være konsern til å bli Nofima AS.

Kilder:
- Nofima - https://nofima.no/om-oss/stiftelse-og-historikk/
- Wikipedia - https://no.wikipedia.org/wiki/Nofima

30.06.2006 Navneendring

Navn: NOFIMA AS (Norsk Fiskeri- og Matforskning AS)
Kort navn: NOFIMA AS

Nytt foretaksnavn - Nofima AS - registrert i Foretaksregisteret 30.06.2006.
Kilde: (http://w2.brreg.no/kunngjoring/hent_en.jsp?kid=20060000238651&sokeverdi=989278835) Brønnøysundregistrene

12.03.2007* Fysisk omlokalisering

Lokalisering: 1902 Tromsø

Selskapet får ny forretningsadresse i Tromsø i mars 2007; se info fra Brønnøysundregistrene
(http://w2.brreg.no/kunngjoring/hent_en.jsp?kid=20070000059104&sokeverdi=989278835)

01.01.2008* Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Statsaksjeselskap (deleigd; majoritet)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Det nye forskningskonsernet Nofima AS er en sammenslåing av Akvaforsk AS, Fiskeriforskning AS, Matforsk AS og Norconserv AS. Nofima AS var endelig etablert og operativt fra 1. januar 2008. Det nye instituttet hadde ved etableringa om lag 450 ansatte. Instituttets hovedkontor er i Tromsø og selskapet har tre forskningsutførende datterselskaper på Ås, i Bergen og i Tromsø. Datterselskapet i Bergen er opprettet ved at dagens avdeling av Fiskeriforskning i Bergen (tidligere Sildemel- og sildoljeindustriens forskningsinstitutt) utfisjoneres til eget selskap. Fiskeriforsknings avdeling i Tromsø og dagens Akvaforsk er fusjonert og utgjør datterselskapet med hovedkontor i Tromsø. Dette datterselskapet inkluderer også forskningsstasjonene på Sunndalsøra og Averøy som i dag ligger i Akvaforsk. Matforsk AS sin virksomhet utgjør datterselskapet på Ås. Norconserv AS er et 100 pst. eid datterselskap av datterselskapet i Tromsø. Aktiviteten ved dagens lokaliteter vil bli videreført.
Ved den endelige etableringa er eiersammensetninga i Nofima AS følgende:

- Staten v/Fiskeri- og kystdepartementet 56,8 pst.,
- Stiftelsen for landbrukets næringsmiddelforskning 33,2 pst. og
- Akvainvest Møre og Romsdal AS 10 pst.

Det er inngått en intensjonsavtale mellom staten og Stiftelsen for landbrukets næringsmiddelforskning om at staten skal redusere sin eierandel gjennom et statlig nedsalg, men likevel slik at staten etter nedsalget skal eie mer enn 50 pst. av Nofima AS. Nofima AS eier sine datterselskaper i Bergen, Tromsø og Ås 100 pst. Det er lagt til grunn at Nofima AS skal eie mer enn 2/3 av datterselskapene.

Kilde: St.prp.nr.1 2008-2009, Fiskeri- og kystdepartementet , s. 37
Se ellers alle kunngjøringer i Brønnøysundregistrene vedrørende selskapet
URL: http://w2.brreg.no/kunngjoring/hent_alle.jsp?kid=20070000476073&sokeverdi=989278835

Bakgrunn:
I forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 65 (2004-2005) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2005 inkludert folketrygden ble det vedtatt å opprette et minimumsselskap med arbeidsnavnet NOFIMA AS (Norsk fiskeri- og matforskning), jf. Innst. S. nr. 240 (2004-2005). Aksjekapitalen skal være 100 000 kroner, og eies 100 pst. av Fiskeri- og kystdepartementet. Hovedoppgaven til selskapet vil være å forberede etableringen av holdingsselskap og datterselskaper innenfor de skisserte rammer og føringer. Selskapet skal klargjøre de selskapstekniske og økonomiske forholdene ved etableringen. Dette innebærer også å komme fram til den framtidige eierstrukturen i selskapene.
Se også St.meld. nr. 19 (2004-2005) Marin næringsutvikling. Den blå åker og Innst.S. nr. 192 (2004-2005) Innstilling fra næringskomiteen om marin næringsutvikling Den blå åker.

Blågrønn matallianse - NOFIMA AS
I forbindelse med arbeidet med å omstrukturere forskningsinstituttene innenfor den blågrønne sektoren er det vedtatt å etablere et holdingselskap for den næringsrettede FoU-virksomheten med hovedkontor i Tromsø og med datterselskap i Bergen, Ås og Tromsø. Selskapene dannes ut fra Akvaforsk AS, Fiskeriforskning AS, Matforsk AS og Norconserv AS, samt relevant næringsrettet FoU-aktivitet ved forvaltningsinstituttene Havforskningsinstituttet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Veterinærinstituttet. Arbeidet blir gjennomført i nært samarbeid mellom Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet. For å legge til rette for etableringen fra senest 1. januar 2007, er NOFIMA AS (Norsk Fiskeri- og Matforskning AS) etablert i 2005. Administrerende direktør ble ansatt 1.9.2006.

Konsernet er delt inn i fre forretningsområder:

- NOFIMA MARIN
Driver forskning, utvikling, nyskaping og kunnskapsoverføring for den nasjonale og internasjonale sjømatnæringa. Kjerneområdene er avl og genetikk, fôr og ernæring, fiskehelse, effektiv og bærekraftig produksjon, prosess/ og produktutvikling av sjømat og marin bioprospektering
- NOFIMA MAT
Leverer forskning og rådgiving innen matforedling med sikte på bedre matkvalitet, råvareutnyttelse og ernæring. Kjerneområdene er råvarekvalitet og prosessoptimalisering, trygg og holdbar mat, forbrukerforståelse, mat og helse, industriell gastronomi og innovasjon.
- NOFIMA INGREDIENS
Leverer forskning, analysetjenester og pilotproduksjoner til ingrediens-, havbruks-, næringsmiddel- og farmasøytisk industri.
Kjerneområdene er råstoffkunnskap, biproduktutnyttelse, fôr og ernæring og prosessering av ingredienser og fôr.
- NOFIMA MARKED
Er et samfunnsvitenskapelig forretningsområde som tilbyr økonomiske analyser, perspektiv- og foresightanalyser, forbrukerforskning, markedsanalyse og strategisk rådgiving. Videre arbeides det med informasjonslogistikk og sporbarhet.

Se omtale av selskapet i "Nyhetsbrev 1 fra NOFIMA" (http://www.regjeringen.no/Upload/FKD/Vedlegg/NOFIMA%20no_1_eks_des06.pdf)

Instituttet har pr 2010 omlag 470 ansatte. Konsernets hovedkontor er i Tromsø. Konsernet har datterselskaper på Ås, i Bergen og i Tromsø. Senere også i Stavanger på Sunndalsøra og på Averøy.

Nettside: www.nofima.no

06.07.2011 Består via omorganisering

I 2011 besluttet Nofima å forenkle og effektivisere selskapsstrukturen i konsernet, og gikk over fra å være konsern til å bli Nofima AS.

Nofima besluttet å innfusjonere heleide datterselskaper i morselskapet Nofima AS. Bakgrunnen for fusjonen var å forenkle og effektivisere selskapsstrukturen i konsernet. Den 4. april 2011 vedtok de involverte styrene å signere fusjonsplanen og styrets rapport i sin helhet, slik at Nofima Marin AS, Nofima Mat AS og Nofima Bergen AS gikk inn i morselskapet Nofima AS ved fusjon etter de forenklede regler i aksjelovens paragraf 13-23. Morselskapet, Nofima AS, overtok samtlige eiendeler, rettigheter og forpliktelser i datterselskapene.
Fusjonen ble gjennomført 6. juli 2011.

Kilder:
- Nofima; https://nofima.no/om-oss/stiftelse-og-historikk/
- Wikipedia; https://no.wikipedia.org/wiki/Nofima

01.01.2014 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

Nofima har ca. 390 ansatte fordelt på fem lokaliteter over hele landet. Hovedkontoret ligger i Tromsø.

01.01.2022* Består via omorganisering

Senter for hav og Arktis blir en del av UiT Norges arktiske universitet

Senter for hav og Arktis vil i 2022 bli organisert som et selvstendig senter under UiT Norges arktiske universitet, og ikke lenger som en del av Nofima AS.

Kilde: Pressemelding | Dato: 08.09.2021, Nærings- og fiskeridepartementet
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/senter-for-hav-og-arktis-blir-en-del-av-universitetet-i-tromso/id2870751/

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.