FORVALTNINGSDATABASEN

2. sosialkontor (Kontoret for alkohollovgivning, edruskapsvern og alkoholistomsorg

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

08.09.1916* Nyopprettelse

Navn: 2net sosialkontor
Kort navn: 2net sos.ktr.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kontor
Lokalisering: 301 Kristiania

Historikk
2. sosialkontor D fikk ved opprettelsen i 1916 et omfattende arbeidsområde, men etter hvert som nye kontor ble opprettet, ble oppgavene mer og mer begrenset. Etter 1946 var arbeidsområdet begrenset til ansvar for omsetning av alkohol og etter hvert andre rusmidler. De store omorganiseringer i Sosialdepartementet i 1948 fikk liten innvirkning på dette kontors arbeidsområde.
De største arbeidsområdene var barnevern og alkoholomsetning. Fra Sosialktr. i Handels- og industridep. overtok 2. sosialkontor barnevern, barnevernsinstitusjoner, barnehjem og barnepensjonat, og fra Industrikontoret i samme departement overtok det ansvaret for lovgivning om salg og skjenking av brennevin og vin. Fra Kirke- og undervisningsdep. kom saker angående alkoholmisbruk. Alkoholspørsmålet var et stort arbeidsfelt, særlig i forbudsårene 1921-1927. Kontoret ble administrasjonsktr. for saker som gjaldt forbudet, og det utøvde kontroll med lovlig omsetning av sprit og hetvin. A/S Vinmonopolet ble lagt til 2. sosialkontor, og kursteder for alkoholikere ble i 1930 overført dit fra 3. medisinalkontor. Også søknader om adgang til å drive herberge og bevertning etter lov av 2.4.1917 lå til 2. sosialkontor.
Kontoret hadde ansvaret for Den norske stats småbruk- og boligbank (overført til 1. sosialkontor i 1931), for forsikringer og pensjoner. Tilsyn med private syke- og understøttelseskasser og forsikringsselskaper var en arv fra Handels- og industridep. Kontoret fikk ansvaret for Statens pensjonskasse da denne ble opprettet i 1917. I den forbindelse ble også Den norske enkekasse og Pensjonskassen for statens tjenestemenn overført fra Finansdep.
Fra Sosialkontoret i Handels- og industridepartementet kom også kontroll med hermetikkfabrikker, saker om sjømannshjem i utlandet og oppnevnelse av styre til Sjømannsfondet. De siste to saksområdene ble ført tilbake til Handels- og industridepartementet i 1926. Fra Justisdepartementet overtok kontoret kontrollen med emigranter.
Det vide arbeidsfeltet kontoret fikk i 1916, ble begrenset etter at flere kontorer ble opprettet. Pensjoner og forsikringer ble 1939 overført til 2. trygdekontor; barnevern gikk til 3. sosialkontor i 1946. I 1950-årene var arbeidsområdet begrenset til ansvar for omsetning av alkohol og etter hvert også andre rusmidler.

Kilde: Arkivportalen.no
_____________________________________

Saksfelt pr. 1963:
2 net sosialkontor. Hit hører: Rusdrikkloven, A / S Vinmonopolet, motorvognlovens alkoholbestemmelser, loven om pliktmessig avhold. Edruelighetsarbeidet, Statens edruskapsråd, alkoholforskningen, Statens institutt for alkoholforskning, lovgivningen om edruelighetsnemnder og om behandling i kursteder m. v. av alkoholister og narkomane. Statens fond for alkoholfrie hoteller m. v.
Kilde: Norges statskalender, 1963

01.01.1967* Navneendring

Navn: 2. sosialkontor
Kort navn: 2. sos.ktr.

Nummereringen av kontoret er endret, ergo en navneendring.

01.01.1967* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Sosialavdelingen

01.01.1972* Navneendring

Navn: 2. sosialkontor (Juridisk kontor)
Kort navn: 2. sosktr. (jur. ktr.)

01.01.1979* Navneendring

Navn: 2. sosialkontor (Kontoret for alkohollovgivning, edruskapsvern og alkoholistomsorg
Kort navn: 2. sos.ktr.

31.12.1986* Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.