FORVALTNINGSDATABASEN

Statens helseundersøkelser

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1943* Nyopprettelse

Navn: Sentralkontoret for statens skjermbildefotografering
Kort navn: Sentralkontoret for statens skjermbildefotograferi
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 07 Helse
Tilhører gruppe : Statens tuberkolosesanatorier
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Statens helseundersøkelser (SHUS) driver nasjonale befolkningsundersøkelser, helsefremmende arbeid og forskning. Institusjonen ble grunnlagt i 1943, den gang under navnet Statens skjermbildefotografering.
______________________

Historie:
1943 – Statens skjermbildefotografering ble etablert for å drive tuberkulosescreening i befolkningen
Selv om forekomsten av tuberkulose avtok, var sykdommen fortsatt en av de mest dominerende i Norge da 2. verdenskrig brøt ut. Tidlig i 1940-årene oppsto det rundt 10.000 nye tilfeller hvert år, og totalt var det 200.000 smittede i landet. 10.000 av disse hadde behov for behandling. Siden behandlingsalternativene var begrenset til isolasjon i sanatorier, var hygienetiltak svært viktige.

I 1940 ble skjermbilder brukt til screening. Screeningteam reiste fra kommune til kommune med spesialbygde busser eller båter og tilbød sine tjenester. Allerede på 1930-tallet hadde man begynt å planlegge et massescreeningsprogram, og i 1943 ble Statens skjermbildefotografering etablert. Målet om at tjenestene skulle være tilgjengelige for hele befolkningen ble nådd i 1952.

I mange år undersøkte Statens skjermbildefotografering hoveddelen av befolkningen med jevne mellomrom. I 1962 ble Det sentrale tuberkuloseregisteret etablert for å få bedre oversikt over tuberkulosetilfellene. Fra slutten av 1960-årene ble imidlertid screeningprogrammet gradvis erstattet av selektive tuberkuloseundersøkelser, og etter hvert ble hovedfokuset å forebygge hjerte/kar-sykdom. Fra 1982 ble skjermbilder tilbudt som en tilleggstjeneste til arbeidsplasser med eksponering for farlig støv.

Kilde: Folkehelseinstituttets historie
https://www.fhi.no/om/fhi/folkehelseinstituttets-historie/

01.01.1976* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1976* Navneendring

Navn: Statens skjermbildefotografering
Kort navn: Statens skjermbildefotografering

Fram til midten på 1970-tallet var tuberkuloseundersøkelser den viktigste oppgaven. Hjerte-karsykdommer viste sterk økning i 1960-årene, og var fokus for de første helseundersøkelsene som ble gjennomført i utvalgte fylker fra 1974

01.01.1985 Navneendring

Navn: Statens helseundersøkelser
Kort navn: Statens helseundersøkelser

1996 – Statens skjermbildefotografering omorganiserte og endret navn til Statens helseundersøkelser
Gjennom intensive forebyggende tiltak over lang tid, ble tuberkulose slått tilbake som en helsetrussel på 1950- og 1960-tallet. Samtidig oppsto det en epidemi av hjerte-karlidelser som trolig skyldtes endringer i livsstil, og Statens skjermbildefotografering endret fokus.

På 1970- og 1980-tallet, ble tuberkulosescreening i stor grad erstattet av brede studier av risikofaktorer for hjerte-karlidelser. I 1985 ble det såkalte 40-årsprogrammet opprettet. Alle innbyggere på 40 år ble invitert til å delta i en helseundersøkelse. Samtidig fikk de råd om endringer i livsstil.. Effekten av programmet var betydelig. Deltakere i undersøkelsen hadde mye lavere risiko for å få hjerte-karsykdom senere i livet sammenlignet med de som ikke deltok i undersøkelsen. Programmet ble utvidet til hele landet i 1993, og i 1996 omorganiserte Statens skjermbildefotografering og endret navn til Statens helseundersøkelser.

Kilde: Folkehelseinstituttets historie
https://www.fhi.no/om/fhi/folkehelseinstituttets-historie/

31.12.2001 Nedlagt via sammenslåing

Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Sammenslått inn i:

Fra 1. januar 2002 ble store deler av Statens institutt for folkehelse (Folkehelsa) og Statens helseundersøkelser (SHUS) slått sammen til et nytt institutt - Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.