FORVALTNINGSDATABASEN

Reiselivsseksjonen.

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.07.1946 Ny via omorganisering

Navn: Hotell- og turistdirektoratet
Kort navn: Hotell- og turistdir.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Direktorat i dobbeltstilling
Lokalisering: 301 Oslo
Relaterte enheter:
  • Statens hotellinspeksjon

Hotell- og turistdirektoratet har sin opprinnelse i Statens Hotellinspeksjon som ble opprettet som kontor i Handelsdepartementet fra 1.1.1936. Bakgrunnen for opprettelsen var hotelloven som var vedtatt i 1935. Dette kontoret ble innlemmet i det nye Hotell- og turistdirektoratet ved etableringen i 1946; Statens hotellinspeksjon ble omgjort til Hotell- og turistdirektoratet.

Hotell- og turistdirektoratet er et fagstyre i mellomstilling (Jfr. Tollvesenets adm.kom. av 1948 - Særskilt vedlegg i St.prp.nr. 1 1956). Enheten er underlagt Post- og telegrafavdelingen. I hele etterkrigstiden fungerer enheten vekselvis som et «kontor» i en avdeling og som en «avdeling» i departementet.

Hotellinspeksjonen hadde ved opprettelsen som hovedoppgave å inspisere og godkjenne hoteller i henhold til lov om hoteller, andre herberger og bevertninger av 1935. Under krigen ble Hotellinspeksjonen lagt under Næringsdepartementets hotell- ogreiselivskontor, som hadde ansvaret for hotellvesenet med hotellinspeksjonen, hotellfagundervisningen, turist- og reiseliv, herberge- og bevertningssaker samt administrasjonen av statens fjellstuer og turiststasjoner.

Etter opprettelsen av Hotell- og turistdirektoratet i 1946 besto ansvarsfeltet av: inspeksjon og godkjenning av hoteller, hotellbevillinger, fagbrev og fagprøve, tilsyn med og administrasjon av statens fjellstuer og turiststasjoner,
gjenoppbygging av gjestgiverier og fjellstuer i Finnmark, saker vedkommende turist- og reiselivet. Videre var Direktoratet sekretariat for Rådet for hotellsaker og konsultativt organ for forsynings- og prissaker.

01.01.1957* Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling

01.01.1961* Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kvasiseksjon

Saksfelt pr. 1963:
Hotell og turistdirektoratet. Adr.: St. Olavs gt. 35. Hit hører: Lov om hotell, andre herbyrge og serveringsstader av 5. april 1957. Administrasjon av Statens fjellstuer, gjestestuer og gjestgiverier, statsstøtte til gjenreising og nybygging av hoteller, turiststasjoner, herberger m. v. Sekretariat for Rådet for Hotellsaker, sekretariatet for yrkesopplæringsrådet i hotell- og restaurantfaget, konsultativt organ i hotell- og turistspørsmål. Reisebyråloven av 4. november 1948, reisebyråbevillinger m. v. Bevilgninger til turistpropaganda (Landslaget for Reise livet i Norge m. v.).
Kilde: Norges statskalender, 1963

01.01.1972* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1978 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling

Departementet uttalte: «Som en overgangsordning til et frittstående direktorat, vil Hotell- og turistdirektoratet fra 1. januar 1978 bli lagt direkte under departementets ledelse, ikke som nå under en av departementets avdelinger.»
Kilde: St.prp.nr.1, 1977-78, Samferdselsdepartementet, s. 26.

01.01.1978 Navneendring

Navn: Reiselivsdirektoratet
Kort navn: Reiselivsdir.

Jf. St.meld.nr.46 1977-78, St.meld.nr.90 1980-81. Se også NOU 1978:31.

01.01.1984* Navneendring

Navn: Reiselivsseksjonen.
Kort navn: Reise. seksjon

Enheten beholder avd. status selv om den endrer navn til seksjon (jfr. inetrvju med Anne Bale - tidl. reiselivsdirektør - 10.6.1996).

01.01.1988 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Seksjon

Reiselivsseksjonen. Overføres fra Samferdselsdepartementet (der den var plassert direkte under departementet med avdelingsstatus) til Næringsdepartementet ved Prosjekt- og tiltaksavdeling. Jfr. St.prp.nr.1, 1988-89 (Samferdselsedep. s. 26). Ved overføringen fra SD hadde Reiselivsseksjonen 2 enheter under seg:
- Plankontoret (IDNUM: 8066)
- Reisepolitisk kontor (IDNUM: 8059)
Begge disse enhetene ser ut til å bli lagt ned i forbindelse med overføringen.
1. oktober s.å. ble det iverksatt en omorganisering av Næringsdepartementet for å integrere overførte enheter i det nye departementet.

31.12.1992* Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Enheten ble innlemmet i:

Reiselivsseksjonen innlemmes I Næringsutviklingsseksjonen.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.