FORVALTNINGSDATABASEN

Distriktssenteret - Kompetansesenter for distriktsutvikling

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2008* Nyopprettelse

Navn: Distriktssenteret - Kompetansesenter for distriktsutvikling
Kort navn: Distriktssenteret
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 01 Alminnelig offentlig tjenesteyting
Type enhet: Hovedkontor
Lokalisering: 1702 Steinkjer
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Kommunal- og regionaldepartementet vil i 2008 etablere et kompetansesenter for distriktsutvikling. Distriktssenteret skal støtte opp om lokal utviklingskraft og initiativ. Overordnet mål for senteret er å være en kunnskaps- og erfaringsbase og støttespiller for helhetlig og bærekraftig utviklingsarbeid i distriktsområder. Senteret skal aktivt bidra til kompetanseoppbygging om distriktsutfordringer. Distriktssenteret skal innhente, systematisere og formidle informasjon om vellykkede lokale utviklingstiltak, aktivt gi veiledning til lokale initiativ og aktører og framskaffe relevant dokumentasjon. Senteret skal også ha en rolle som kompetanseorgan, rådgiver og bidragsyter overfor nasjonale, regionale og lokale myndigheter. Distriktssenteret skal påpeke behov for, og initiere ny forskning, men skal ikke selv være en forskningsinstitusjon.
Kilde: St.prp.nr.1 2007-2008, KRD

Organisering og lokalisering
Regjeringen besluttet 9. august 2007 at det skal etableres et kompetansesenter for distriktsutvikling i Steinkjer, Sogndal og Alstahaug. Etter en helhetlig vurdering kom regjeringen fram til at en delt løsning vil være best, bl.a. for å kunne dra nytte av flere eksisterende fagmiljøer for å møte forskjellige utfordringer i ulike deler av landet. En delt løsning gir større nærhet til ulike typer utfordringer i distriktene. Denne løsningen vil også utnytte mulighetene i nettverksbaserte løsninger og dagens informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Det vil bli opprettet om lag 20 arbeidsplasser ved senteret

Tilknytningsform for Kompetansesenter for distriktsutvikling
Det er ved valg av tilknytningsform bl.a. lagt vekt på senterets tiltenkte oppgaver, finansielle rammebetingelser og behovet for politisk styring. På denne bakgrunn er det besluttet at senteret organiseres som et forvaltningsorgan med faglig uavhengighet. Senteret skal sikres stor grad av faglig frihet i sin virksomhet, nedfelt i vedtekter. Kommunal- og regionaldepartementet vil vurdere å oppnevne et eget brukerråd for å sikre kompetansesenteret god brukerorientering og styrke det faglige arbeidet.

Se ellers diverse pressemeldinger fra KRD, august 2007 om etableringen av virksomheten.

01.01.2019 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Lokalisering: 5004 Steinkjer
Relasjoner:
  • Mentor AS

Distriktssenteret overtok Merkur-programmet i 2019 og er delegert forvaltningsmyndighet gjennom dette.

Bakgrunn:
Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) inngikk kontrakt med Mentor AS 27. september 2014. Gjennom kontrakten har departementet delegert forvaltningsmynde og oppgåver knyttet til Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikkar (Merkur-programmet) og investeringsstøtteordningane for utkantbutikkar, til Mentor AS.

"KMD har beslutta å overføre sekretariatet for Merkur-programmet til Distriktssenteret frå 1.1.2019. Sidan 2018 er siste året Mentor AS skal handtere Merkur-programmet på vegne av KMD, ber vi Mentor AS om å samarbeide tett med KMD og Distriktssenteret for å sikre at overføringa av oppgåvene til Distriktssenteret går best mogleg."
Kilde: STATSBUDSJETTET 2018 – OPPDRAGSBREV TIL MENTOR AS, s. 2

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.