Lysaker, Christian (2023):
Beslutningsprosesser i kommunal politikkutvikling
University of Agder
Publikasjonstype:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Fulltekst:
Omtale:
Antall sider:
89
Publiseringsspråk:
Norsk
Land publikasjonen kommer fra:
Norge
NSD-referanse:
5045
Disse opplysningene er sist endret:
11/7 2024
Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:
Sammendrag:
Denne studien belyser beslutningsprosesser i lokal politikkutvikling. Med etableringen av batterifabrikken til Morrow Batteries som utgangpunkt, er formålet å beskrive og forklare hvordan beslutningsprosessen ledet frem til vedtak om å levere tomtetilbud til fabrikken.
Den teoretiske tilnærmingen tar utgangspunkt i offentlig politikkutvikling som forstått gjennom en politisk syklus (Howlett et al., 2009). Beslutningsprosessen belyses gjennom fasene for agendasetting, politikkutforming og vedtak. Teorien legges til grunn for å undersøke hvem som står fram som nøkkelaktører, hvilke arenaer som tas i bruk og hvilke sentrale mekanismer og virkemidler som benyttes i beslutningsprosessen. Teori om samstyring trekkes inn for å belyse hvordan det offentlige i stadig større grad samarbeider med det private og frivillige organisasjoner ut fra stadig mer komplekse og sammensatte problemer som det offentlige må løse. I tillegg brukes teori om innramming for bedre å forstå hvordan ulike aktører fremstiller saker. Studien bruker case som forskningsdesign. Empirien baserer seg på kvalitative intervjuer av syv nøkkelinformanter som primærkilde, samt sekundærdata i form av dokumentanalyse av medieoppslag og saksdokumenter.
Hovedfunnene i studien viser til et mangfold av ulike aktører som setter agenda i lokal politikkutvikling. Spesielt ledere i posisjon står frem som nøkkel-aktører i denne fasen. I politikkutformingsfasen er det ekspertise og administrative aktører som er mest fremtredende, mens beslutningsfasen er forbeholdt aktører med mandat til å ta bindende offentlige beslutninger. Studien viser at samarbeid på tvers av sektorer med åpenhet og kommunikasjon mellom politisk ledelse, politisk administrasjon og private aktører er en sentral nøkkelfaktor for effektive beslutningsprosesser. I tillegg tyder funn på at tidligere erfaringer og innarbeidet praksis kan spille en sentral rolle. Endelig viser funnene til at aktører er seg bevisste i valg av hvordan saker rammes inn for å påvirke hvordan individer tolker og danner seg en mening om en sak.