FORVALTNINGSDATABASEN

Riksarkitektkontoret

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

04.02.1886 Nyopprettelse

Navn: Statens bygningsinspektorat
Kort navn: Statens bygningsinspektorat
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 01 Alminnelig offentlig tjenesteyting
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Kristiania

Opprettet ved kgl. res. 4.2.1886, jfr. St.vedtak 4.6.1928

Historikk:
Den første bygge- og eiendomsadministrasjon i Norge var knyttet til militære bygninger og anlegg. De sivile bygningene var ikke under noe faglig tilsyn før det i 1794 ble ansatt en bygningsinspektør for de offentlige bygninger i og omkring Christiania.

Etter 1814 var det et ønske om å gjennomføre en fastere ordning i den offentlige byggevirksomheten, og i 1816 ble det ved Kongelig resolusjon oppnevnt en bygningskyndig konsulent for de offentlige bygninger, bergråd Christian Collett. Denne stillingen er den egentlige opprinnelsen til den bygge- og eiendomsadministrasjon som gjennom forskjellige organisasjonsformer fører fram til Statsbygg.

Ordningen med en bygningskyndig konsulent var i det lange løp åpenbart ikke holdbar, og i 1872 uttalte Stortingets budsjettkomité "at en ikke vil tilbageholde en Ytring om at samtlige offentlige statsbygninger i Kristiania bør underlegges bestyrelse og regnskapshold af en bygningskyndig Mand".

Ordningen fortsatte imidlertid i flere år på tross av påtrykk i saken fra Stortingets side. Stortingets engasjement i saken førte til at Finansdepartementet utarbeidet en proposisjon om saken, som ble bifalt av Stortinget i 1886. Resultatet ble at det året etter ble tilsatt en arkitekt som statens bygningsinspektør og konsulent for departementenes byggesaker. Med dette så Statens bygningsinspektorat dagens lys.

Kilde: www.statsbygg.no/OmStatsbygg/Historikk/

01.01.1936* Navneendring

Navn: Riksarkitektkontoret
Kort navn: Riksarkitektkontoret

Statens bygningsinspektorat ble fra 1936 kalt Riksarkitekten, men beholdt sitt fagområdet praktisk talt uforandret.

19.04.1959 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)

Statens bygge- og eiendomsdirektorat etableres i kjølvannet av Riksarkitektkontoret.

I 1956 ble Skjåneskomitéen nedsatt med oppdrag å gjennomgå administrasjonsordningen for statens eiendommer og bygevirksomhet. Komiteen la fram sin innstilling i 1957. Denne ble lagt fram for Stortinget i St prp nr 135 for 1958. Her ble det foreslått å opprette et direktorat som skulle være administrativt ansvarlig for planlegging og oppføring av nybygg og for forvaltning av bygninger. Direktoratet skulle altså ha ansvaret både for statens nybyggvirksomhet og eiendomsforvaltning. I tillegg skulle det opprettes distriktsmessig representasjon slik at hele landet kom inn under direktoratets ansvarsområde. Stortinget fattet 20. april 1959 vedtak om å opprette Statens bygge- og eiendomsdirektorat i henhold til disse retningslinjene.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.