FORVALTNINGSDATABASEN

Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne (Dokumentasjonssenteret)

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.08.2005 Nyopprettelse

Navn: Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne (Dokumentasjonssenteret)
Kort navn: Dokumentasjonssenteret
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 07 Helse
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Historikk
Etableringen av Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne er resultat av et flerårig samspill mellom funksjonshemmedes interesseorganisasjoner, forskningsmiljøer og sentrale myndigheter.

I 1992 ble ideen til Dokumentasjonssenteret lansert i utredningen Solidaritet bygger på kunnskap (Tore Lange, NAVF). Her ble det foreslått å opprette et sekretariat for å koordinere forskning om personer med funksjonshemming. Bakgrunnen var blant annet behov for å gjøre forskningen mer brukerorientert og styrke interessen for forskning for funksjonshemmede i brede forskningsmiljøer.

I 1993 ble ideen relansert av Statens råd for funksjonshemmede. Rådet påpekte behovet for en enhet for dokumentasjon og kommunikasjon lagt til rådet.

Deretter gikk det åtte år før Manneråkutvalget i 2001 la frem ”Fra bruker til borger” (NOU 2001 22). Utredningen foreslo et dokumentasjonssenter for å samle og spre kunnskap om personer med nedsatt funksjonsevne, et senter med oversikt over tidligere og pågående forsknings- og utviklingsarbeid.

I Stortingsmelding nr. 40 (2002 2003) ”Nedbygging av funksjonshemmende barrierer. Strategier og mål og tiltak i politikken for personer med nedsatt funksjonsevne”, ble senteret vedtatt opprettet. I 2005 ble Dokumentasjonssenteret endelig etablert med eget styre og direktør som var operativ fra 1. august.

Dokumentasjonssenterets formål er å øke kunnskapsgrunnlaget om situasjonen og samfunnsutviklingen for personer med nedsatt funksjonsevne. Dokumentasjonen skal primært basere seg på sammenstillinger av andres forskning og annen eksisterende kunnskap. Senteret skal gi vurderinger av utviklingen i forhold til FNs standardregler, utarbeide årlige statusrapporter og gi råd og veiledning der det er behov for kunnskap.
Kilde: www.dok.no - (http://www.dok.no/historikk.307438-48778.html) Dokumentasjonssenterets nettsider - > Historikk

19.10.2007 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Den 19.10.07 blei ansvaret for politikkområdet funksjonshemming overført frå Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Barne- og likestillingsdepartementet.

- Kilde: Dokumentasjonssenterets årsmelding 2007

31.12.2008 Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Enheten ble innlemmet i:

Nasjonalt dokumentasjonssenter blir innlemma i Likestillings- og diskrimineringsombodet (LDO) fra 1.1.2009.
Nasjonalt dokumentasjonssenter for personar med nedsett funksjonsevne skal innlemmast i LDO fra 1. januar 2009. Funksjonane som Nasjonalt dokumentasjonssenter for personar med nedsett funksjonsevne har i dag, vil bli vidareført i LDO. Gjennom innlemminga vil ein betre kunne sjå dei ulike diskrimineringsgrunnane i samanheng. Dette inneber at vi på lengre sikt kan få fram meir kunnskap om situasjonen for personar med nedsett funksjonsevne knytt til kjønn, etnisitet og seksuell legning. Likestillings- og diskrimineringsnemnda skal handsame klagesaker knytte til diskriminerings- og tilgjengelova.

- Kilde: St.prp. nr. 1 (2008-2009) Barne- og likestillingsdepartementet s. 72-73

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.