FORVALTNINGSDATABASEN

Petoro as

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

09.05.2001 Ny via omorganisering

Navn: Petoro as
Kort navn: Petoro as
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1103
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relaterte enheter:

Om selskapet:
Petoro AS ivaretar Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) på vegne av staten. Petoro AS har forretningskontor i Stavanger. Petoro skiller seg fra andre selskaper i petroleumsindustrien. Petoro er rettighetshaver, men ikke eier av andeler på norsk kontinentalsokkel. Statoil forestår, som en del av statens felles eierskapsstrategi, avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen. Målsettingen for avsetningsordningen er størst mulig verdiskaping. Petoro erverver ikke inntekter fra ivaretakelsen av SDØE. Alle utgifter og inntekter SDØE genererer, kanaliseres over statsbudsjettet. Alle inntekter fra Statoils avsetning av statens petroleum går direkte fra Statoil og inn på statens konto.


Bakgrunn:
Petoro AS ble stiftet 9. mai 2001 for å forvalte statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) i petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel. I forbindelse med delprivatiseringen av Statoil vedtok Stortinget å etablere et nytt statsaksjeselskap, Petoro AS. Beslutningen om å introdusere flere eiere i Statoil innebar m.a.o. at forvalterordningen for SDØE på norsk kontinentalsokkel måtte endres.

Den overordnede målsettingen for Petoro er å oppnå best mulig forvaltning av ressursene og høyest mulig verdiskapning gjennom et forretningsmessig virke som skal ivareta hensynet til helse, miljø og sikkerhet. Petoro AS ansvarsområde er norsk kontinentalsokkel med store eierandeler i følgende regionale kjerneområder for olje og gass: Barentshavet/Norskehavet, Haltenbanken, Tampen, Troll, Oseberg og Sydlige Nordsjøen. Selskapet har hovedkontor i Stavanger.

Petoro setter seg som mål å bli et moderne selskap kjennetegnet av profesjonalitet, resultatorientering, samhold og nærhet innen organisasjonen med samhandling på tvers av forretnings- og fagområdene.

Ordningen med SDØE ble etablert med virkning fra 1985 Hovedpoenget med etableringen av SDØE var å skille ut den del av den kontantstrømmen som ellers ville tilfalt Statoil, og føre denne rett inn i statskassen. For å oppnå dette måtte staten selv gå inn i rollen som direkte eier i lisensene på sokkelen, med tilsvarende ansvar for investeringer, driftskostnader og eksponering for risiko.

Bakgrunnen for reformprosessen (delprivatiseringen av Statoil) er nærmere beskrevet i St.meld nr. 39 (1999-2000) «Olje- og gassvirksomheten», St.prp nr.36 (2000-2001) «Eierskap i Statoil og fremtidig forvaltning av SDØE» og Ot.prp.nr.48 (2000-2001) «Om lov om endring i lov 29. november 1996 nr. 72 om petroleumsvirksomhet(forvalterordning for statens direkte økonomiske engasjement)», samt i Stortingets behandling av disse dokumentene og i Stortingets vedtak 26.4.01.

--
Selskapet er hjemlet og regulert i petroleumsloven kapittel 11:
"§ 11-2. Forvalterselskapet
De forretningsmessige forhold vedrørende deltakerandeler som staten eier eller forbeholder seg, skal ivaretas av et aksjeselskap som eies av staten alene.
Selskapet skal være rettighetshaver for de deltakerandeler det forvalter på vegne av staten. I det enkelte interessentskap skal selskapet ha rettigheter og plikter som deltaker i henhold til samarbeidsavtalen og for øvrig ha rettigheter og plikter som rettighetshaver etter regler gitt i eller i medhold av loven her med tilhørende forskrifter.
De inntekter forvaltningen av deltakerandelene gir, tilhører staten. De driftskostnader, investeringer og andre utgifter som belastes eller gjelder forvaltningen av deltakerandelene, dekkes ved bevilgninger fra staten. Selskapet skal føre særskilt regnskap for inntekter og utgifter som gjelder deltakerandelene.
Midler til driften av selskapet bevilges av staten. "
--

Olje- og energidepartementet (OED) har definert følgende hovedoppgaver for selskapet:
1. Ivaretakelse av statens direkte deltakerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike.
2. Overvåking av Statoils avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltakerandeler, i tråd med Statoils avsetningsinstruks.
3. Økonomistyring, herunder føring av regnskap, for statens direkte deltakerandeler.
____________________________________________________________________

Om etableringen av SDØE og Petoro på www.petoro.no:
Grunnlaget for Petoro ble lagt i 1985, da Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) ble etablert. Statoil, nå Equinor, forvaltet SDØE til 2001. Da førte privatiseringen av Statoil til at ansvaret ble overført til et nytt statlig forvalterselskap, Petoro AS, som ble etablert, 9. mai 2001.
Petoros historie startet på mange måter ved etableringen av Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) gjennom den såkalte ”vingeklippingen” av Statoil i 1984/85. Men selskapet Petoro ble først etablert i 2001, da delprivatisering av Statoil nødvendiggjorde en ny forvaltning av SDØE.

Tidlig på 1980-tallet gikk diskusjonen høyt om Statoils raske fremvekst til en dominerende posisjon i norsk oljevirksomhet og norsk økonomi generelt. Samtidig var regjeringen Willoch bekymret for den risiko som lå i at et relativt ungt selskap forvaltet en svært stor del av statens inntekter.

I et bredt kompromiss forhandlet fram mellom Willoch-regjeringen og Arbeiderpartiet, ble det besluttet å overføre om lag halvparten av Statoils eierandeler i lisenser til SDØE. Som del av kompromisset beholdt Statoil likevel hele sin store andel i Statfjord og store andeler i Gullfaks og andre viktige felt.

Statoil var oppnevnt til å forvalte SDØE fram til Statoil ble delprivatisert i 2001. Forvalterordningen innebar at selskapet solgte statens olje og gass sammen med sin egen. Det er en ordning som har fortsatt også etter at Petoro ble etablert.

Samtidig ved delprivatiseringen vedtok Stortinget en ny ordning for forvaltningen SDØE. Det ble besluttet etablert et nytt statlig forvalterselskap, Petoro AS, som gjennom et nytt kapittel i petroleumsloven - kapittel 11 - skulle opptre som rettighetshaver for statens deltakerandeler.

Mandatet som ble gitt selskapet var, på forretningsmessig grunnlag, å skape størst mulig verdi og oppnå høyest mulig inntekt til staten. Det vises nærmere til Stortingsproposisjon nr. 36 (2000-2001), og petroleumslovens kapittel 11.

Petoro AS ble stiftet 9. mai 2001 med Tore I. Sandvold som styreleder.

Parallelt med etableringen av Petoro ble SDØE redusert som følge av nedsalg av statens andeler til Statoil (15 prosent), Hydro og andre selskaper (6,5 prosent).c

Kilde: www.petoro.no/om-petoro/etablering-av-sdøe-og-petoro - juni 2023

11.12.2012* Består via omorganisering

Relaterte enheter:
  • Petoro Iceland AS

Deltakelse på islandsk sokkel
Den 4. januar 2013 tildelte islandske myndigheter to utvinningstillatelser i den andre konsesjonsrunden på islandsk sokkel. I hver av utvinningstillatelsene har den norske stat en deltakerandel på 25 pst. Petoro AS etablerte i desember 2012 datterselskapet Petoro Iceland AS med islandsk filial for å forestå den løpende forvaltningen av de norske deltakerandelene. Filialen er rettighetshaver og deltaker i de to interessentskapene på islandsk sokkel.
(Kilde: Riksrevisjonens kontroll med forvaltning av statens interesser i selskaper - statsrådens beretning om Petoro AS for 2012)

01.07.2021 Består via omorganisering

Pressemelding | Dato: 23.06.2021| Nr: 82/21:
Næringsministeren overtar ansvaret for statens eierskap i Equinor, SDØE og Petoro

Næringsministeren overtar det konstitusjonelle ansvaret for å ivareta eierskapsforvaltningen av Equinor ASA, Petoro AS og SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten) med virkning fra 1. juli 2021. Frem til nå har dette ansvaret vært tillagt olje- og energiministeren.

Kilde: regjeringen.no
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/naringsministeren-overtar-ansvaret-for-statens-eierskap-i-equinor-sdoe-og-petoro/id2863263/

01.01.2022 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

I statens eierskapsmelding går det frem at statens eierskap i forretningsmessige selskap bør forvaltes av den sentrale eierskapsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

I statsbudsjettet for 2022 vil regjeringen foreslå at eierskapsforvaltningen av Equinor ASA og Petoro AS og SDØE overføres fra Olje- og energidepartementet (OED) til Nærings- og fiskeridepartementet med virkning fra 1.januar 2022. Dette gjøres fordi budsjettposter og fullmakter fra Stortinget må overføres fra OED til NFD.

Det konstitusjonelle ansvaret for å ivareta eierskapsforvaltningen av Equinor ASA, Petoro AS og SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten) ble allerede med virkning fra 1. juli 2021 overført fra Olje- og energidepartementet til Nærings- og fiskeridepartementet.

Kilde: regjeringen.no: Pressemelding | Dato: 23.06.2021| Nr: 82/21 - Næringsministeren overtar ansvaret for statens eierskap i Equinor, SDØE og Petoro
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/naringsministeren-overtar-ansvaret-for-statens-eierskap-i-equinor-sdoe-og-petoro/id2863263/

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.