Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse
Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.
- Enhet
- Endringshistorie
- Forvaltningshierarki
- Enhetsregisteret hierarki
- Relasjoner
- Avdelinger
- Litteratur
- Årsmeldinger
- Tildelingsbrev
- Lovdata
- Utvalg
- Ansatte
- Lenker
- Instrukser
- Organisjonsprinsipp
- Regnskapsprinsipper
Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.
01.07.2021 Ny via omorganisering
- Saksnummer Stortinget sakid=(83126)
Den sentrale forvaltningen for høyere utdanning, høyere yrkesfaglig utdanning og kompetansefeltet under Kunnskapsdepartementet skal omorganiseres. Regjeringen har besluttet å etablere et direktorat for høyere utdanning og kompetanse og et tjenesteleveranseorgan for kunnskapssektoren. I tillegg skal NOKUT rendyrkes som et uavhengig kvalitetssikringsorgan.
Direktoratet overtar de samlede oppgavene som Diku og Kompetanse Norge har i dag. Oppgaver skal også flyttes fra Unit, NSD og Universell til direktoratet. Forslag til endringer i universitets- og høyskoleloven om NOKUTs virksomhet og portefølje sendes på høring sommeren 2021. Hvilke oppgaver som skal overføres fra NOKUT til direktoratet vil bli avklart i forbindelse med lovprosessen.
Direktoratet skal ha hovedkontor i Bergen og kontorsteder i Oslo, Trondheim og Tromsø.
_________________________________________
Fakta om det HK-dir:
- Det nye direktoratet opprettes fra 1. juli 2021.
- Direktoratet vil bestå av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku), Kompetanse Norge og deler av Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning. Universell, som i dag er tilknyttet NTNU, vil også bli en del av direktoratet. Direktoratet vil også få oppgaver fra Norsk senter for forskningsdata AS (NSD).
- Hovedkontoret blir i Bergen, med kontorsteder i Oslo, Trondheim og Tromsø. Direktøren vil ha kontoradresse i Bergen.
- Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) skal videreføres som et eget forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet, men skal i større grad rendyrkes som tilsyns- og akkrediteringsorgan. En del av oppgavene skal derfor overføres til direktoratet. Hvilke oppgaver det blir, skal sees i sammenheng med regjeringens arbeid med ny universitets- og høyskolelov.
Nytt tjenesteleveranseorgan
I tillegg skal det fra 1. januar 2022 opprettes et tjenesteleveranseorgan som skal bidra til bedre og mer effektive digitale tjenester. Units portefølje vil rendyrkes ved å flytte myndighetsoppgaver til det nye direktoratet. Units digitale tjenesteleveranser organiseres sammen med Uninett og deler av NSD fra 1. januar 2022. Det betyr at det nye tjenesteleveranseorganet vil ha en leverandørrolle til de virksomhetene de leverer tjenester til. Hovedkontoret skal være i Trondheim, med kontorsteder i Bergen og Oslo.
Følgende er fastsatt for det nye tjenesteleveranseorganet:
- Blir etablert 1. januar 2022
- Får hovedkontor i Trondheim, med kontorer i Bergen og Oslo.
- Organet blir plassert direkte under KD.
- Blir et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter.
- Navnet blir Kunnskapssektorens tjenesteleverandør (Sikt).
_________________________________________
Bakgrunn:
Kunnskapssektoren sett utenfra. Rapport fra ekspertgruppe. Gjennomgang av organiseringen av de sentraladministrative oppgavene i kunnskapssektoren.
Kunnskapsdepartementet satte i april 2015 ned en gruppe for å vurdere organiseringen av de sentraladministrative oppgavene til Kunnskapsdepartementet og departementets underliggende organer. Gruppen fikk i mandat å vurdere arbeidsdelingen mellom departementet og underliggende virksomheter og organiseringen av de sentraladministrative oppgavene utenfor departementet. På bakgrunn av vurderingene skulle gruppen gi anbefalinger om framtidig organisering.
Gruppen bestod av Svein Gjedrem og Sven Ole Fagernæs, og de overleverte sin rapport til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen 6. januar 2016. Deres rapport Kunnskapssektoren sett utenfra – Gjennomgang av organiseringen av de sentraladministrative oppgavene i kunnskapssektoren, gav råd om å legge til rette for forenkling, bedre styring og mer effektiv ressursbruk i kunnskapssektoren.
Rapporten pekte blant annet på at apparatet for å styre og administrere høyskoler og universiteter var både krevende og lite effektivt. I etterkant ble det fra 2018 gjennomført flere omorganiseringer, både innenfor områdene barnehage, grunnopplæring, kompetansepolitikk og høyere utdanning. Gjennom arbeidet med ny styringspolitikk for universiteter og høyskoler (Meld. St. 19 (2020-2021), Innst. 425 S (2020-2021)) fikk Kunnskapsdepartementet tilbakemeldinger om at det fremdeles var for mange overlappende oppgave- og ansvarsområder, for mange direktorater og uklarheter. Dette var bakgrunnen for at regjeringen besluttet etablering av
- ett felles direktorat for høyere utdanning og kompetanse og
- ett tjenesteleveranseorgan.
Link til rapporten: https://www.regjeringen.no/contentassets/b0e1afc1e37e485ba50c25fdefe7864c/gjedrem--4.-januar-2016.pdf
I Meld. St. 19 (2020-2021), Innst. 425 S (2020-2021) omtales Økonomiske og administrative konsekvenser slik;
"Regjeringens beslutning om å endre deler av direktoratsstrukturen under Kunnskapsdepartementet har både administrative og økonomiske konsekvenser. Regjeringen gjennomfører endringer på dette forvaltningsområdet ved å opprette ett direktorat og ett tjenesteleveranseorgan og rendyrke NOKUT som tilsyns- og akkrediteringsorgan. Direktoratet etableres 1. juli 2021 gjennom en sammenslåing av Kompetanse Norge, Diku og deler av Unit. Direktoratet får også oppgaver fra NSD og NOKUT, i tillegg til Universell som er tilknyttet NTNU. Direktoratet skal ha hovedkontor i Bergen og kontorer i Oslo, Tromsø og Trondheim. Regjeringen har besluttet at omstillingskostnadene dekkes innenfor gjeldende budsjettramme, og at det skal utarbeides en forpliktende gevinstrealiseringsplan som synliggjør hvilke kvalitative og kvantitative gevinster man kan forvente av omorganiseringen over en femårsperiode."
Kilder:
- regjeringen.no,
- Meld. St. 19 (2020-2021) Styring av statlige universiteter og høyskoler (https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-19-20202021/id2839431/?ch=1)
- Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (https://hkdir.no/aktuelt/et-nytt-direktorat-for-hoeyere-utdanning-og-kompetansepolitikk-er-etablert)
01.01.2022* Består via omorganisering
- Saksnummer Stortinget sakid=(83126)
- Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) skal videreføres som et eget forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet, men skal i større grad rendyrkes som tilsyns- og akkrediteringsorgan. En del av NOKUTs oppgaver skal derfor overføres til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) fra 2022. Hvilke oppgaver dette blir, sees i sammenheng med regjeringens arbeid med ny universitets- og høyskolelov.
Overføring av oppgaver fra Unit til HK-dir 1. januar 2022:
Med etableringa av Kunnskapssektorens tenesteleverandør (Sikt) blir følgande oppgåver flytta frå Unit – Direktoratet for IKT og fellestenester i høgare utdanning og forsking til Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir):
– oppgåver med samordning på IKT-området og pådrivarrolla for digitalisering, i tillegg til forvaltning av og sikring av etterleving av styringsmodellen for informasjonstryggleik
– oppgåver som Unit har hatt for Det nasjonale publiseringsutvalet og tilskotsforvaltning av støtteordninga for opne norskspråklege tidsskrift innanfor humaniora og samfunnsvitskap
– forvaltninga av og hovudansvaret for Samordna opptak
– prosjektet kunnskap om effekten av digital teknologi, som går over perioden 2021–2022
Kilde: Prop. 1 S Kunnskapsdepartementet 2021-2022, budsjettforslag for 2022, kap. 273 Kunnskapssektorens tjenesteleverandør, s. 212
01.05.2022 Består via omorganisering
Fra etableringen av HK-dir 1.juli 2021 og fram til 1.mai 2022 var HK-dir midlertidig organisert, og helheten i de inngående virksomhetene var fordelt på tre divisjoner. Ny organisering trådte i kraft 1.mai 2022.
Organisert i 7 divisjoner:
- arbeidsliv og kompetanse
- høyere utdanning og forskning
- godkjenning og opptak
- karriereveiledning
- analyse og kunnskapsgrunnlag
- styring og organisasjon
- kommunikasjon
01.01.2023* Består via omorganisering
Overføringer fra Nokut til HK-dir
Fra 1. januar 2023 overføres oppgavene knyttet til godkjenning av utenlandsk utdanning og ansvaret for forskriftene om ansatte til universitets- og høyskoleloven fra NOKUT til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
Kilde: Tildelingsbrev 2023 til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen
Merk
* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.