FORVALTNINGSDATABASEN

Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2022 Ny via sammenslåing

Navn: Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør
Kort navn: Sikt
Tilknytningsform: Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Hovedkontor
Lokalisering: 5001 Trondheim
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Nytt tjenesteleveranseorgan
I tillegg til etableringen av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) fra 1.7.2021 skal det fra 1. januar 2022 opprettes et tjenesteleveranseorgan som skal bidra til bedre og mer effektive digitale tjenester. Units portefølje ble fra 1.7. 2021 rendyrket ved at myndighetsoppgaver ble flyttet til det nye HK-direktoratet. Samtidig ble Database for høgre utdanning (DBH) og Register over vitenskapelige publiseringskanaler (Kanalregisteret) (ca. 20 stillinger) flyttet fra NSD til det nye direktoratet.

Units digitale tjenesteleveranser organiseres fra 1. januar 2022 sammen med Uninett og resten av NSD, ca 80 stillinger).

Det betyr at det nye tjenesteleveranseorganet vil ha en leverandørrolle til de virksomhetene de leverer tjenester til. Hovedkontoret skal være i Trondheim, med kontorsteder i Bergen og Oslo.

Følgende er fastsatt for det nye tjenesteleveranseorganet:
- Blir etablert 1. januar 2022
- Får hovedkontor i Trondheim, med kontorer i Bergen og Oslo.
- Organet blir plassert direkte under KD.
- Blir et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter.
- Uninett Sigma2 blir et datterselskap.
- Navnet blir Kunnskapssektorens tjenesteleverandør (Sikt).
- Ca 370 ansatte

Samiske navn:
- Nordsamisk: Máhttosuorggi bálvaluslágideaddji
- Lulesamisk: Máhtudaksuorge dievnastusbuvtadadiddje
- Sørsamisk: Maahtoesuerkien dïenesjedeellije

Kvensk navn:
- Tietosektorin palvelu

Sikt organiseres i tre divisjoner og 3 avdelinger:
- Divisjon data og infrastruktur
- Divisjon utdanning og administrasjon
- Divisjon forsknings- og kunnskapsressurser
- Avdeling kunde og kommunikasjon
- Avdeling virksomhetsstyring
- Avdeling organisasjonsutvikling
_________________________________________

Bakgrunn:
Kunnskapssektoren sett utenfra. Rapport fra ekspertgruppe. Gjennomgang av organiseringen av de sentraladministrative oppgavene i kunnskapssektoren.
Kunnskapsdepartementet satte i april 2015 ned en gruppe for å vurdere organiseringen av de sentraladministrative oppgavene til Kunnskapsdepartementet og departementets underliggende organer. Gruppen fikk i mandat å vurdere arbeidsdelingen mellom departementet og underliggende virksomheter og organiseringen av de sentraladministrative oppgavene utenfor departementet. På bakgrunn av vurderingene skulle gruppen gi anbefalinger om framtidig organisering.
Gruppen bestod av Svein Gjedrem og Sven Ole Fagernæs, og de overleverte sin rapport til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen 6. januar 2016. Deres rapport Kunnskapssektoren sett utenfra – Gjennomgang av organiseringen av de sentraladministrative oppgavene i kunnskapssektoren, gav råd om å legge til rette for forenkling, bedre styring og mer effektiv ressursbruk i kunnskapssektoren.

Rapporten pekte blant annet på at apparatet for å styre og administrere høyskoler og universiteter var både krevende og lite effektivt. I etterkant ble det fra 2018 gjennomført flere omorganiseringer, både innenfor områdene barnehage, grunnopplæring, kompetansepolitikk og høyere utdanning. Gjennom arbeidet med ny styringspolitikk for universiteter og høyskoler (Meld. St. 19 (2020-2021), Innst. 425 S (2020-2021)) fikk Kunnskapsdepartementet tilbakemeldinger om at det fremdeles var for mange overlappende oppgave- og ansvarsområder, for mange direktorater og uklarheter. Dette var bakgrunnen for at regjeringen besluttet etablering av
- ett felles direktorat for høyere utdanning og kompetanse og
- ett tjenesteleveranseorgan.
Link til rapporten: https://www.regjeringen.no/contentassets/b0e1afc1e37e485ba50c25fdefe7864c/gjedrem--4.-januar-2016.pdf

I Meld. St. 19 (2020-2021), Innst. 425 S (2020-2021) omtales Økonomiske og administrative konsekvenser slik;
"Regjeringens beslutning om å endre deler av direktoratsstrukturen under Kunnskapsdepartementet har både administrative og økonomiske konsekvenser. Regjeringen gjennomfører endringer på dette forvaltningsområdet ved å opprette ett direktorat og ett tjenesteleveranseorgan og rendyrke NOKUT som tilsyns- og akkrediteringsorgan. Direktoratet etableres 1. juli 2021 gjennom en sammenslåing av Kompetanse Norge, Diku og deler av Unit. Direktoratet får også oppgaver fra NSD og NOKUT, i tillegg til Universell som er tilknyttet NTNU. Direktoratet skal ha hovedkontor i Bergen og kontorer i Oslo, Tromsø og Trondheim. Regjeringen har besluttet at omstillingskostnadene dekkes innenfor gjeldende budsjettramme, og at det skal utarbeides en forpliktende gevinstrealiseringsplan som synliggjør hvilke kvalitative og kvantitative gevinster man kan forvente av omorganiseringen over en femårsperiode."
_________________________________________

Prop. 1 S, KD:
Som følge av omorganisering av den sentrale forvaltninga av høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansefeltet foreslår regjeringa å etablere eit nytt tenesteleveranseorgan, Kunnskapssektorens tenesteleverandør (Sikt), frå
1. januar 2022. Det inneber at tenesteleveransar i dagens Unit – Direktoratet for IKT og fellestenester i høgare utdanning blir organiserte saman med Uninett AS og Norsk senter for forskingsdata AS (NSD). Sikt er organisert som eit forvaltningsorgan med særskilde fullmakter under Kunnskapsdepartementet. Departementet foreslår å endre namnet på kap. 273, post 50 til Kunnskapssektorens tenesteleverandør

Kilder:
- regjeringen.no,
- Meld. St. 19 (2020-2021) Styring av statlige universiteter og høyskoler (https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-19-20202021/id2839431/?ch=1)
- Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (https://hkdir.no/aktuelt/et-nytt-direktorat-for-hoeyere-utdanning-og-kompetansepolitikk-er-etablert)
- Prop. 1 S Kunnskapsdepartementet 2021-2022, budsjettforslag for 2022, kap. 273 Kunnskapssektorens tjenesteleverandør,

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.