FORVALTNINGSDATABASEN

Norid AS

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2021* Nyinnskrevet

Navn: Norid AS
Kort navn: Norid
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 5001 Trondheim
Relasjoner:

Norid
Det norske toppdomenet .no ble opprettet den 17. mars 1987. .no delegeres til internettpionerene Pål Spilling og Jens Thomassen, som igjen overfører ansvaret til forløperen til det som i 1993 etableres som UNINETT. I 1996 ser navnet Norid dagens lys, et akronym for norsk registreringstjeneste for internett domenenavn.

Norid som selskap ble stiftet 21. februar 2003, registrert i Enhetsregisteret 30. juni 2003 og etablert fra 1.7.2003. Virksomheten ble opprettet som et selskap under UNINETT med foretaksnavnet UNINETT NORID AS. Selskapet endret navn til NORID AS den 27. juni 2019.

Norid var fram til 31.12. 2020 et datterselskap av Uninett AS og del av Uninett-konsernet. I 2020 ble det vedtatt at eierskapet til Norid skulle overføres fra Uninett AS som sorterer under Kunnskapsdepartementet, til et direkte eid selskap under Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som har ansvaret for området elektronisk kommunikasjon i Norge. Eierskapet ble overført med virkning fra 1. januar 2021.

Norid AS er registerenheten for de norske landkodetoppdomenene .no, .sj (Svalbard og Jan Mayen) og .bv (Bouvetøya). Norid er ikke et forvaltningsorgan, og tildeling av domenenavn skjer etter privatrettslige regler. Norid er en nøytral aktør og driver ikke-kommersielt.

01.01.2024 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Virksomheten overføres fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) i forbindelse med opprettelsen av DFD.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.