FORVALTNINGSDATABASEN

Husleietvistutvalget

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.03.2001 Nyopprettelse

Navn: Husleietvistutvalget
Kort navn: HTU
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 06 Bolig og nærmiljø
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Husleietvistutvalget (HTU) er opprettet av Kommunal- og regionaldepartementet som en 3-årig forsøksordning fra 1. mars 2001. Fra 1. april 2003 utvides ordningen til å gjelde både i Oslo og Akershus. HTU er et alternativ til forliksrådet og domstolene for å løse tvister mellom utleier og leier av bolig. Utvalget kan både megle og treffe avgjørelse i tvistene.

Midlertidig forskrift om husleietvistutvalg Fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet 28. september 2000 med hjemmel i Lov 26. mars 1999 nr. 17 § 12-5.

Internett: www.htu.no

01.01.2009 Består via omorganisering

Husleigetvistutvalet i Oslo og Akershus vert permanent frå 01.01.2009. Departementet vil no arbeida med å utvida ordninga geografisk, i første omgang til Bergen og Trondheim. Formålet med Husleigetvistutvalet har vore å sikra rask, rimeleg og kompetent behandling av husleigetvistar. Det vart oppretta i 2001 som ei prøveordning for Oslo, og er seinare utvida til òg å omfatta Akershus. Utvalet kan mekla og treffa avgjerder i alle typar tvistar som gjeld leige av bustad i Oslo og Akershus.

Kilde: (http://www.regjeringen.no/nb/dep/krd/pressesenter/pressemeldinger/2008/husleigetvistutvalet-vert-permanent-ordn.html?id=531057) Pressemelding nr. 130/2008, KRD

01.01.2010* Består via omorganisering

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

I 2010 opprettet Husleietvistutvalget nye kontorer i Bergen og Trondheim. 2011 vil være første år med helårsdrift på de nye kontorene.
Kilde: Prop. 1 S KRD 2010-2011

01.09.2021 Består via omorganisering

Fra 1. september 2021 ble Husleietvistutvalget landsdekkende. Alle leietakere og utleiere i landet får nå løst tvister om leie av bolig i Husleietvistutvalget. Denne sakstypen er fra samme tidspunkt gått ut av forliksrådenes portefølje.

Husleietvistutvalget er en statlig virksomhet underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD). Utvalget er opprettet med hjemmel i Husleieloven, med nærmere regulering i forskrift om Husleietvistutvalget. Virksomhetens myndighetsområde er fastsatt i Økonomi- og virksomhetsinstruks av 13. januar 2021. Med virkning fra 1. september 2021 ble virkeområdet utvidet til hele landet. Forskrift om Husleietvistutvalget ble endret med virkning fra samme tidspunkt.

Husleietvistutvalget har kontor i Oslo, Bergen og Trondheim. Virksomheten ledes av direktør, og det enkelte kontor har stedlig leder. Utover å utøve lederfunksjonen, tilligger det de stedlige lederne også tvisteløsning i enkeltsaker. Direktør har kontorsted i Oslo, hvor også leder for administrativ seksjon har arbeidssted. De ansatte i administrativ seksjon har arbeidssted ved kontoret i Oslo, med unntak av økonomiansvarlig som har kontorsted i Trondheim. De øvrige ansatte i Bergen, Oslo og Trondheim er jurister.

Kilde: Årsrapport, 2021

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.